“Набуко“ се похвали със силен интерес на бъдещи доставчици

Интересът на търговците на газ към свободния капацитет на бъдещия газопровод “Набуко Запад” е надхвърлил очакванията на акционерите в проекта, съобщиха в четврътък от проектната компания, ангажирана с реализацията на тръбопровода, който трябва да намали зависимостта на Европа от руския газ с доставки от Каспийско море и Северна Африка.

Процедурата по набиране на първоначален интерес от страна на търговци за пренасят свои количества газ по тръбата бе обявена миналата седмица от “Набуко Газ Пайплайн Интеренешънъл“, в която участват поравно турската БОТАШ, “Българският енергиен холдинг“ румънската “Трансгаз“, унгарската МОЛ, а австрийската ОМВ за момента има най-голям дял, след като наскоро взе акциите на германската RWE.

Към т.нар отворен сезон бил проявен голям интерес и от множество потенциални търговци, които не са пряко свързани с проекта и с консорциума “Шах Дениз”, разработващ едноименното находище в каспийско море, на което се разчита да захрани “Набуко“ от 2019 г.

“Изключително удовлетворени сме от стабилния интерес към процеса “отворен сезон” от страна на потенциалните търговци“, коментира Райнхард Мичек, главен изпълнителен директор на “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“. По думите му “високият интерес ясно демонстрира необходимостта от стартирането на Южния европейски газов коридор, с който да свържем европейските пазари с източниците на каспийски газ“. Според него това е висока оценка и за “Набуко” като най-напреднал проект в Южния газов коридор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?