Докато се чака решението на "Шах Дениз" дали ще снабдява тръбата

“Газ дьо Франс“ взе 9 на сто от “Набуко“

“Газ дьо Франс“ взе 9 на сто от “Набуко“

Проектът за строежа на газопровода “Набуко“ се сдоби с още един акционер, след като “Газ дьо Франс“ (“Же Де Еф-Сюез“-GDF Suez) е закупила 9 процента от капитала на международната компания “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“, предаде “Уолстрийт Джърнъл“ във втроник. Френската компания замества оттеглилия се в началото на годината немски акционер “Ер Ве Е“ (RWE), който продаде своя 16.6-процентен дял в проекта на австрийската “О Ем Ви“ (OMV).

 

Допреди това всички участници в компанията – турската БОТАШ, “Българският енергиен холдинг“, румънската “Трансгаз“, унгарската МОЛ чрез дружеството си FGSZ, OMV и RWE, имаха по равен дял от 16.66 на сто. След оттеглянето на германците делът им бе взет от австрийците с идеята ако проектът бъде избран в края на юни 2013 г. като трасе за доставка на газ от каспийското находище “Шах Дениз“, консорциумът, който ще добива суровината, да вземе 50 процента от “Набуко“. Очакваше се останалите акционери да запазят съответно равните си дялове, намалявайки ги до 10 процента.

 

След сделката с “Газ дьо Франс“ става неясно разпределението на капитала при бъдеще включване на “Шах Дениз“. За момента обаче OMV е с най-голям дял в проекта, надхвърлящ 24.3 на сто.

 

“Общоевропейското значение на “Набуко” ще бъде значително подсилено с подписаното днес споразумение“, коментира в съобщение до медиите Райнхард Мичек, главен изпълнителен директор на “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“. Според него включването на “Же Де Еф“ ще подсили акционерната структура на проекта и ще му отвори вратите към френския пазар.

 

“Познанията на GDF Suez за газовата индустрия, като най-голям оператор на транспортна инфраструктура в Европа, и статутът им на втори по големина купувач на природен газ на континента осигуряват огромно преимущество на проекта“, допълва Мичек.

 

“Широката акционерна структура от компании, лидери в газовата индустрията в Европа, е важна стъпка към стабилната финансова структура на проекта”, коментира и Франк Зиберт, главен финансов директор на “Набуко“.

 

Очаква се транзакцията между OMV и GDF да бъде завършена през втората половина на 2013 година. Компаниите се споразумяха да не разкриват цената или условията на сделката, посочиха от австрийската компания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?