Над 10 000 бойци на "Ислямска държава" са убити от международната коалиция

Над 10 000 бойци на "Ислямска държава" са убити от международната коалиция

Над 10 000 бойци на "Ислямска държава" са убити от началото на кампанията на международната коалиция срещу джихадистите в Ирак и Сирия преди девет месеца, съобщи заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Той каза това след срещата в Париж на международната коалиция. Според Блинкън има голям напредък в борбата срещу Ислямска държава (ИД), но въпреки това сунитската войнствена групировка остава силна и действена.

"Даеш (арабското име на ИД) понесе значителни загуби от началото на тази кампания - над 10 000. В крайна сметка това не може да не окаже влияние", каза висшият американски дипломат по радио Франс Ентер. "В началото на тази кампания ние казахме, че ще е необходимо време. Нашият план е за три години, а досега са изминали девет месеца", добави той.

Вчера западните и арабските държави от антиджихадистката коалиция подкрепиха плана на Ирак да си възвърне завзетите от ИД територии, след като иракският премиер обвини коалицията, че не помага достатъчно на Багдад да отблъсне настъплението им, напомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят