Над 1000 души чакат за трансплантация

Над 1000 души чакат за трансплантация

Над 1000 души са чакащите за трансплантация на органи в България, съобщи бТВ. Основните затруднения при трансплантацията както у нас, така и в световен мащаб се дължат на недостига на органи.

По повод международния ден на донорството, 12 октомври, сградата на НДК ще бъде осветена в червено. Преди дни в парка до двореца бе организирана и изложба в подкрепа на донорството. 

По данни на Изпълнителна агенция “Медицински надзор“ близо 1 200 души чакат трансплантация на органи. От тях най-много са тези, които се нуждаят от бъбреци - 1 032 човека, 52 от нов черен дроб, 41 от сърце, 18 от бял дроб, 10 от панкреас. Общо 45 са трансплантациите на органи от трупни и живи донори за 2019 г. към този момент в България.

Около 35% от пациентите в списъците на чакащите в Европа умират, докато чакат за органи. Други 35% от пациентите остават в списъка на чакащите, а само 30% са трансплантирани. В същото време органите на един донор могат да спасят до 8 живота, а ако се прибавят и тъканите на пациента, броят може да достигне до 10.

В опит да се насърчи донорството през август здравното министерство публикува за обществено обсъждане национална програма. Тя предвижда промени в задълженията на болниците и координаторите по донорство, информационни кампании и обучения за лекари и др.

Споделяне

Още от България