Над 1200 души подкрепиха петиция за оставка на Вежди Рашидов

Над 1200 души подкрепиха петиция за оставка на Вежди Рашидов

Над 1200 души са се подписали под петиция, която настоява за оставка на депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов от поста председател на парламентарната комисия по култура и медии.

В петък сутринта подписката бе внесена в парламента, като с нея бе изпратено и писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, нейните заместници, шефовете на парламентарни групи, както и до комисията по култура.

"Причината за искането е дългогодишното скандално поведение на г-н Рашидов, а конкретният повод – писмото му във в. "Труд" отпреди няколко седмици, образец на цинизъм, невежество, бруталност и нецивилизованост", се посочва в писмото, прочетено при внасянето на подписката от нейния инициатор проф. доктор на философските науки Георги Каприев.

Сред подписалите се за оставката на Рашидов са академични фигури, писатели, художници, архитекти, театрални, музикални и кино дейци, преводачи, учители, журналисти.

"Нашият символен жест приканва към един символен акт: Вашето подпомагане на народния представител Вежди Рашидов да освободи от присъствието си Комисията по култура и медии в Българския парламент. Той не е достоен да бъде нито председател на тази комисия, нито неин член, тъй като омърсява самата дума "култура", пише Каприев в писмото.

Според него, ако Рашидов не бъде отстранен, това би означавало "най-високо държавно утвърждаване на провежданото от него сриване на българската култура чрез опетняване и отстраняване на автори и институции, доказуемо творящи култура от високо качество". "Би означавало, г-н Рашидовият непристоен погром над културата, интелекта и творчеството, абсурден във всяко цивилизовано общество, да се обяви за официална държавна политика", се казва в писмото.

Каприев добави, че заявилите съгласие с петицията заслужават респект и тяхната позиция изисква размисъл.

"Непременно трябва да предизвика размисъл и фактът, че цели 218 души от подкрепилите петицията са решили да не показват името си в интернет. Това са реални личности, засвидетелствани чрез ID номерата до техните подписи, проявили обаче страх да се заявят поименно. Страх от какво в нашето така демократично общество? Да не би от преследване и репресии? И от страна на кого?", пише още в писмото.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?