Над 2 000 души протестираха пред НС, утре пак

Над 2 000 души протестираха пред НС, утре пак

За втори ден в четвъртък площадът пред Народното събрание бе окупиран от протестиращи студенти, природозащитници, млекопроизводители и недоволни от управлението на тройната коалиция граждани. За разлика от предишния ден, нямаше ексцесии и сериозни сблъсъци с полицията, след постигната договореност с организаторите на протеста на подстъпите към пл. "Народно събрание" да се поставят пропускателни пунктове и хората се допускат само след проверка на документите.

Множеството скандираше "Оставка", "Червени боклуци", "Мафия", "Единство", "Избори". Този път нямаше трибуна, музика и мегафони, защото озвучителната техника била изпочупена при масовите безредици, възникнали в сряда, когато полицията разгони протестиращите с бой в отговор на провокации от екстремистки групи.

Майки и деца направиха жива верига между полицията и протестиращите, а гражданите хвърляха карамфили към силите на реда, които бяха по-многобройни от сряда и със свалени щитове.

Пространството пред парламента бе оградено от полиция и жандармерия. Предварително бяха демонтирани всички пътни знаци и железни конструкции, които биха могли да послужат за евентуално нападение. Почистени бяха снегът и ледът, за да не може с тях да бъдат замервани полицаите.

В градинката между НС и Софийския университет бяха разположени и специалните части за борба с масовите безредици.

По информация на МВР към 13 ч. били отведени общо 22-ма души, от които един е бил хванат с газово оръжие, двама с боксове, един с белезници и свастика, а останалите са били без документи за самоличност.

Опозицията се присъедини към протеста

По обед депутатите от парламентарните групи на опозицията и независимите народни представители напуснаха пленарната зала и излязоха при протестиращите, заедно с общински съветници от ДСБ и СДС.

Двете партии поискаха и оставката на вътрешния министър Михаил Миков заради окървавяването на протеста в сряда, но управляващите са на мнение, че полицията е действала в рамките на закона.

"Докато управляващите се крият зад дебелите стени на НС, ние ще бъдем вън, сред протестиращите. Целта ни е не да оглавим протеста, а да сме там, където ни е мястото", заяви от парламентарната трибуна лидерът на СДС Мартин Димитров.

Лидерът на ДСБ Иван Костов също увери, че излизат навън като обикновени граждани, а не да оглавяват протеста.

"Ако останем в пленарната зала, означава да се солидаризираме с тези, които очевидно не могат да управляват и са изпаднали в паника", посочи Костов.

Общинските съветници от СДС и ДСБ напуснаха заседанието на СОС и излязоха с декларация срещу насилието срещу мирни граждани.

Те се обявиха срещу действията на кмета и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който преди ден по искане на МВР издаде заповед за прекратяване на протеста малко след началото му. Тази заповед, която не бе съобщена по никакъв начин на протестиращите, развърза ръцете на жандармерия и полицаи за незабавно настъпление срещу множеството, при което пострадаха не само провокативно настроени скин-хедс, футболни фенове и ултраси, но и мирни граждани.

Това решение бе една от причините да се стигне до ексцесиите на площада и до неоправданото насилие от страна на органите на реда, се казва в декларацията на СДС и ДСБ.

При безредиците в сряда бе арестуван и малтертиран от полицията и общинският съветник и шеф на СДС – София Бориславов.

Общинските съветници от ГЕРБ се разграничиха от прилагането на сила по време на протеста и подкрепиха исканията на протестиращите, които били справедливи заради липсата на инвестиции в образованието, дългото нерешаване на проблеми в икономиката и заради разпада на ценностите в обществото.

Тройната коалиция защити Миков и нападна опозицията

В четвъртък министър Миков защити пред депутатите действията на полицията от сряда като правилни и получи пълна подкрепа от управляващата коалиция.

Когато се посяга на полицай, то полицията ще действа, ще действат прокуратурата и съдът, каза той.

"МВР има достатъчно сили и средства и за по-сериозни действия, но аз не смятам, че това е необходимо. Полицейските служители имат достатъчно подготовка да демонстрират силата на държавата”, добави той.

ДПС призова опозицията, ако е загрижена за ставащото на площада, да поеме отговорност за протестите. "Не очаквайте МВР да играе ролята на орган, който ще разграничи мирните протестиращи от онези, които имат за цел провокацията", заяви зам.-председателят на ДПС Лютфи Местан.

Говорителят на НДСВ Станимир Илчев предложи председателят на Народното събрание Георги Пирински да приеме представители на протестиращите, за да се стигне до диалог. Според него е важен въпросът има ли скрити сили в обществения живот, които искат да се намесят в ситуацията, и има ли политици, които се осмеляват да прибягват до услугите на провокативни групи.

Пирински каза, че по-рано е изразил готовност да приеме приеме протестиращите, но те отказали да влизат в парламента и предпочитат да изразят исканията си отвън на протеста.

Съгласни сме, че сред протестиращите имаше провокатори и те се държаха по недопустим начин, както и, че срещу тях трябва да се вземат мерки, каза лидерът на ДСБ Иван Костов, но, по думите му, полицията е приложила сила и срещу мирно протестиращи граждани.

От ОДС подкрепиха искането за оставка на министъра. "Видях как деца на 15-16 години бяха бити", заяви от трибуната лидерът на СДС Мартин Димитров. Според него никой няма право да проявява подобно насилие над български граждани и над деца. "Не бяха бити провокаторите, а мирните хора", уточни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?