Над 40 000 починали и 800 000 заразени с коронавирус в Бразилия

Над 1,5 милиона са вече заразените в Латинска Америка

Над 40 000 починали и 800 000 заразени с коронавирус в Бразилия

Бразилия прехвърли прага от 40 000 починали и 800 000 заразени с новия коронавирус, съобщи Франс прес, като се позова на Министерството на здравеопазването.

В страната с 212 милиона население има 40 919 смъртни случая, от които 1239 са установени през последните 24 часа.

Потвърдените инфекции са 802 828, което нарежда Бразилия на второ място в света след САЩ по брой на заразените.

Скоро Бразилия ще задмине Обединеното кралство и ще стане втора в света по брой смъртни случаи, отбеляза АФП.

Най-голямата страна в Латинска Америка прехвърли тези два символични прага вчера, когато търговските центрове отново отвориха врати в Рио де Жанейро и Сао Пауло.

Над 1,5 милиона са вече заразените в Латинска Америка, съобщи Франс прес. В този нов епицентър на пандемията вече има 73 000 починали, повече от половината от които в Бразилия.

Пандемията може "да ни върне 13 години назад", предупреди Алисия Барсена, ръководителка на Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибите. "Трябва да видим как да не позволим санитарната криза да стане продоволствена криза", допълни тя.

Бразилският щат Сао Пауло съобщи, че е подписал договор с китайска лаборатория за производството на ваксина срещу коронавируса, която ще бъде изпробвана на 9000 доброволци от юли.

Ако тестовете се окажат сполучливи, това споразумение ще ни позволи масово производство и така ще имунизираме милиони бразилци, каза губернаторът на щата Жоао Дория.

Сто гроба бяха изкопани символично от неправителствена организация на плажа "Копакабана" в Рио де Жанейро. Целта на акцията бе да се отдаде почит на хилядите бразилци, починали в следствие на заразяване с коронавирус и да се разкритикува "некомпетентността" на властите за справяне с пандемията.

Над гробовете бяха забодени в пясъка черни кръстове с малки бразилски знаменца.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?