Над 50 града в Европа с мартеници в подкрепа на Търново за културна столица

Над 50 града в Европа с мартеници в подкрепа на Търново за културна столица

Над 50 града в Европа ще закичат мартеници в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г., съобщиха от пресцентъра на общината.

Така те ще се включат в инициативата "Мартеницата – българският символ в Европа", която за втора година популяризира зад граница червено-белия символ за здраве, щастие и плодородие и проекта на старата българска столица за 2019-та година.

Еднометровите мартеници, изработени от доброволци ще бъдат поставени на емблематични места в побратимени на Велико Търново градове, както и на такива, които са били или им предстои да са Европейска столица на културата, както и италианските градове Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена, които продължават надпреварата за Европейска столица на културата-2019.

Големи мартеници са сложени и в Габрово, Дряново и всички общини от региона, които подкрепят кандидатурата на Велико Търново за носител на най-престижния приз за култура на стария континент.

Като част от инициативата на 1 март еднометрови мартеници ще украсят знакови места и във Велико Търново. Самата Баба Марта ще пристигне с файтон в старата столица за да зарадва малки и големи.

Митичната старица, която ту се радва, ту се сърди и така променя врeмето, ще бъде придружена от внучката си Мартенка. Двете ще обиколят града в първия ден на март на писан файтон, окичен с мартеници. Първата спирка ще е в 10.30 часа пред драматичния театър "Константин Кисимов". След това файтонът ще се отправи към площада пред Царевец, където в 11.05 часа Баба Марта ще поздрави децата, гражданите и гостите на града.

В 11.40 часа засмяната баба и внучката ѝ ще се срещнат с децата, дошли на куклен театър в читалище "Искра". На всички спирки Баба Марта ще раздава мартеници с логото на Велико Търново за Европейска столица на културата.

Споделяне

Още от Общество