Над 50% от българите очакват пряк контрол на ЕС върху съдебната власт у нас

Над 50% от българите очакват пряк контрол на ЕС върху съдебната власт у нас

При преобладаващо неодобрение към всички партии и политически лидери в България, огромен процент от българските граждани одобряват членството ѝ в Европейския съюз и НАТО и имат очаквания за пряк евроконтрол над съдебните и правораздавателни органи у нас. Това показва последното социологическо проучване на агенция "Екзакта Рисърч груп", разпространено във вторник.

77% от българите одобряват членството на страната ни в ЕС, а 13% не го одобряват. Над средния дял одобрение е регистриран сред мъжете, сред хората на възраст до 60 години, сред високообразованите българи, сред заможните хора, както и сред избирателите на ГЕРБ, на ДСБ, на Реформаторския блок и на ДПС.

Над средното е неодобрението за членството на страната ни в ЕС сред възрастните българи, сред нискообразованите и бедните, сред симпатизантите на БСП и на Обединените патриоти (главно за сметка на избирателите на Атака), отбелязват социолозите.

59% от българите одобряват членството ни в НАТО, а негови противници са 22%. Този дял нараства с четири-пет пункта за последните три години. Над средната е подкрепата за членството на страната в НАТО сред мъжете, сред българите на възраст под 60 години, сред високообразованите, сред жителите на градовете-областни центрове и сред привържениците на ГЕРБ, на ДСБ и на РБ. Най-много са противниците на НАТО сред привържениците на БСП и на Обединените патриоти.

Над половината българи очакват пряк контрол на ЕС върху съдебната власт

И въпреки, че повечето българи преосмислиха в някаква степен ранния си еврооптимизъм и приземиха свръхочакванията си, в настоящото изследване регистрираме, че 56% от българите очакват от европейските институции да осъществяват пряк контрол над българските съдебни и правораздавателни органи.

Подобни очаквания са следствие от перманентното и високо обществено недоволство от работата на българските съдебни и правораздавателни органи през последните години, регистрирано от всички социолози. При това недоволството е слабо повлияно от това, коя политическа сила доминира във властта, отбелязва "Екзакта".

Най-много привърженици на тезата за европейски контрол над съдебната система у нас има сред мъжете, сред хората на възраст над 40 години, сред високообразованите, сред градското население на страната, сред по над две трети от избирателите на ГЕРБ, на РБ и на ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България