Над 60 000 души са загинали в Сирия

Повече от 60 хиляди души са били убити в Сирия от началото на бунта срещу режима на президента Башар ал Асад преди близо 22 месеца, показва анализ на Върховния комисариат на ООН за човешките права (ВКЧПООН), цитиран от Асошиейтед прес.

 

Според световната организация жертвите на конфликта са много повече в сравнение с данните на опозиционни групи за 45 хиляди загинали. При това реалният брой на жертвите вероятно е още по-голям, тъй като е възможно някои убийства изобщо да се на били документирани и случаите, за които информацията е непълна, не са били включени в сметката.

 

Експерти от ВКЧПООН са използвали седем различни източници, включително официални данни на сирийските власти, и са съставили списък с имената на 59 648 души, които са били убити от началото на бунта на 15 март 2011 г. до 30 ноември 2012 г. Във всеки от случаите са известни името и фамилията на жертвата, както и датата и мястото на нейната гибел.

 

Върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай заяви, че предвид факта, че сраженията в Сирия, продължават, "можем да предположим, че над 60 хиляди души са били убити до началото на 2013 г."

 

Анализът на базираната в Женева агенция на ООН показва сериозно ожесточаване на конфликта. Ако през лятото на миналата година в Сирия са били убивани средно на месец по около 1000 души, то година по-късно броят на загиналите е бил пет пъти по-голям.

 

Над 76 процента от регистрираните убити са мъже, а 7.5 процента - жени, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

Най-много убити са регистрирани в централната провинция Хомс - 12 560, следвана от покрайнините на столицата Дамаск (10 862 убити), северозападната провинция Идлиб (7686), северната Алепо (6188), централната Хама (6034) и южната Дераа (5080).

 

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) съобщи днес, че около 84 хиляди души са избягали от Сирия само през миналия месец, предаде Асошиейтед прес.

 

С това общият брой на регистрираните от началото на конфликта бежанци достига близо половин милион (478 хиляди души). Ако в сметката бъдат включени и хората, които чакат да бъдат регистрирани като бежанци, това число е още по-високо - приблизително 569 хиляди души.

 

Към 1 януари най-много регистрирани сирийски бежанци е имало в Турция - близо 150 хиляди, следвана от Ливан - около 130 хиляди, Йордания - 120 хиляди, и Ирак - 68 хиляди.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят