Над 600 000 души у нас са работещи бедни

Над 600 000 души у нас са работещи бедни

Над 600 хиляди души у нас са работещи бедни, 460 хиляди са без здравно осигуряване заради бедност, а над 303 хиляди са безработните с нисък или никакъв доход. Това показва изследване на сдружение "Солидарна България", подготвено от юриста на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Непълнолетна и неработеща майка с 3 деца в България получава от държавата по 255 лева месечно, а не широко пропагандираните над 1000 лева под формата на социални помощи, обясни Григорова.

По думите ѝ има непрекъснат спад в броя на изплащаните социални помощи. Най-сериозен е бил той за 2010 година, когато е регистриран 37% спад в броя на отпуснатите помощи. “Това се случва на фона на непрекъснато говорене колко е щедра социалната система“, коментира тя.

“Майчинството през втората година е под равнището на минималната работна заплата, с което майката и нейното дете се обричат автоматично на бедност. Помощите за безработица също не са актуализирани – човек, който се е осигурявал срещу безработица, получава 150 лв. месечно, което е крайно възмутително, защото представлява 50% от линията на бедност“, коментира Григорова.

Агенцията за социално подпомагане не отчита брой хора, а брой помощи, затова не може да се говори колко хора у нас получават социални помощи, уточни експертът.

Най-масово получаваната помощ у нас са детските надбавки – малко над 700 хиляди деца получават такива, но същевременно 400-500 хиляди са децата, които не получават заради подоходния критерий.

Споделяне

Още от България