Над 850 млн. лв. от бюджета за магистрала "Струма" и жп линията "Костенец-Септември"

Над 850 млн. лв. от бюджета за магистрала "Струма" и жп линията "Костенец-Септември"

Правителството пое ангажимент да осигури до 741 млн. лв. от държавния бюджет за изпълнението на изцяло новото платно на автомагистрала "Струма" в участъка "Крупник-Кресна" от Кулата към София и за ремонта на съществуващото сега трасе в обратна посока. Решено е също така да се отпуснат близо 116.5 млн. лв. за модернизацията на жп линията "Костенец-Септември". Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет в сряда след заседанието на кабинета.

За 24-километровия напълно нов участък между Крупник и Кресна ще бъдат осигурени до 741 073 600 лв., като сумата включва и разходи за обходния път на Кресна с дължина 5.5 км. Парите са националното финансиране за проекта, по който страната ни се надява да получи безвъзмездни средства от Оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., които още не са факт.

Предвидените сега средства вероятно ще дойдат от бюджетния излишък и са необходими, за да може да започне забавеното изграждане на този път. За платното в посока от Кулата към София, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе, се провеждат два търга за разделения на две участък. Така изграждането им ще върви едновременно, за да завърши през 2023 г., когато изтича сегашният програмен период на еврофондовете. В единия търг – на стойност 430 млн. лв. без ДДС за 13.2 км, през февруари 2019 г. бяха отворени офертите на десет кандидати. Други 12 предложения бяха събрани за изграждането на втория участък с дължина 10.4 км, в който е включен и обходният път на Кресна (5.5 км). Стойността на този лот също е 430 млн. лв. без ДДС.

С част от предвидените сега 741 млн. лв. ще се финансира и рехабилитацията на съществуващия път Е 79 от София до Кулата, който ще стане част от магистралата.

Все още от пътната агенция обаче не са съобщавали да има избрани изпълнители на двата участъка от това платно на магистрала "Струма" през  Кресненското дефиле. Навярно сега поетият ангажимент за над 741 млн. лв. от държавния бюджет за общото трасе е и за да може да се обяви класиране и да се върви към сключване на договорите, които трябва да са финансово обезпечени.

Правителството се задейства и по ускоряване на модернизацията на жп линията Костенец – Септември, за която в края на декември 2018 г. бе избрано за изпълнител обединение между непознатата в бранша фирма "Транс логистика", испанската "Контратас Иглесиас" (Contratas Iglesias) и румънската "Аркада" (Arcada Company). Те се класираха с оферта за 380 млн. лв. без ДДС. След обжалване на избора пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд окончателно договорът трябва да отиде при този изпълнител. Оказало се обаче, че изпълнението на  жп модернизацията на този участък от т.нар. железопътна магистрала "Тракия" от София до Бургас ще излезе извън сроковете за допустимост на разходите по Механизма за свързана Европа, който осигурява по-голямата част от средствата. Така, за да се продължи финансирането от ЕС, трябва да се увеличи националното съфинансиране за дейностите, които ще се изпълняват след тези срокове, обясняват от правителствения пресцентър.

Споделяне

Още от Бизнес