Надига се недоволство срещу "реформата в сценичните изкуства“

Надига се недоволство срещу "реформата в сценичните изкуства“

Първите признаци на бунт срещу планираната от екипа на министъра на културата Вежди Рашидов реформа в сценичните изкуства вече е факт.

Безсрочни протести започват от петък младежи в Смолян срещу предложението Родопският драматичен театър да се слее с Драматичен театър Пловдив. Протестите са организирани от младежки инициативен комитет "Има ли бъдеще за Смолян". Младежите имат подкрепата и на кмета Дора Янкова, която е изпратила възражение до министър-председателя Бойко Борисов.

Недоволство се надига и срещу преобразуването на оперно-филхармоничното дружество - Пловдив в Пловдивска филхармония. Певци и музиканти организираха протестна подписка, в която вече са се подписали над 3000 пловдивчани. Артистите смятат, че планираното от правителството е “културен геноцид“.

От балет “Арабеск“, който според Министерството на културата трябва да се обедини с Държавния музикален театър "Стефан Македонски", също излязоха с протестна декларация. Предвижда се балет “Арабеск“ и театъра да се преобразуват в "Софийски музикален и балетен център".

Според артистите новият културен институт ще е “анонимен, без запазените марки на двата театъра, без техните имена и без юридическата им самостоятелност“.

"С предлаганата реформа балет "Арабеск" ще изгуби своя статус на държавен театър, на единствения самостоятелен балетен театър в България, ще загуби своето име и своята идентичност. Балетната трупа е създадена преди почти половин век от едни от най-безспорните имена на българския балет - Красимира Колдамова, Ичко Лазаров, Вера Кирова, а не от чиновници, не с постановление и с кабинетни началници, а като необходимост в България да се танцува различно, съвременно“, се казва още в декларацията.

В Русе пък започна подписка против преобразуването на Оперно-филхармоничното дружество в държавна опера и драстичното съкращаване на състава, съобщиха от общинската администрация.

Пунктовете за подписката за защита на филхармонията са разположени на четири места в града. Подписката ще продължи и по време на петъчния вечерен концерт на Русенска филхармония, който е част от лятната програма на Община Русе. Срещу проекта за преобразуване на Оперно-филхармоничното дружество в Русе предстои извънредно заседание на председателския съвет на Общинския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?