Правителството прие постановление за "оптимален тонус" на културата

Правителството прие постановление за преобразуване на държавни културни институти. С изпълнение на заложеното в документа започва реформата в системата на сценичните изкуства, чиято цел е да се постигне оптимален тонус на културните институти, съобщи пресслужбата на Министерския съвет във вторник.

Министерството на културата даде публичност на визията си за реформа в сценичните изкуства на 15 юли. Сега, по-малко от две седмици по-късно, тя е превърната в правителствено постановление.

През това време планираната промяна предизвика вълна от отрицателни коментари и открита съпротива на няколко места в страната – Русе, Смолян, Пловдив, София.

Концепцията, предложена от Министерството на културата, предвижда Новият драматичен театър "Сълза и смях" да се преобразува чрез вливане в Народния театър "Иван Вазов"; Държавният музикално драматичен театър "Кадрие Лятифова", Кърджали - чрез вливане в Драматично-кукления театър "Димитър Димов" - Кърджали; ДМДТ "Назъм Хикмет", Разград - в Драматичния театър "Антон Страшимиров", Разград; Родопският драматичен театър "Николай Хайтов", Смолян - в ДТ "Н. Масалитинов" – Пловдив.

Три филхармонии - в Шумен, Враца и Видин, ще се преобразуват в симфониети, а оперно-филхармоничните дружества в Русе, Бургас и Пловдив стават държавни опери. ОФД - Варна и ДТ "Стоян Бъчваров" в града се обединяват в Театрално-музикален продуцентски център, а ДМТ "Ст. Македонски" и балет "Арабеск" - в Държавен музикален и балетен център - София.

ДКТ "Сава Доброплодни" в Силистра ще бъде преобразуван чрез разделянето му на драматичен и на куклен театри.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?