Наглите? Няма драма

Наглите? Няма драма

Няма никаква драма с връщането на обвинителния акт по делото "Наглите" на прокуратурата заради процесуални нарушения. Това увери във вторник лично Николай Кокинов, шеф на Софийската градска прокуратура.

Ден по-рано стана ясно, че Софийският градски съд е пратил обратно обвинителния акт на прокурорите, тъй като в него липсва едно постановление за частично прекратяване на обвиненията срещу Павел Петков - един от членовете на групата. Срещу Петков е отпаднало обвинението за отвличането на Камелия Бончева, което не е било приложено.

Кокинов каза, че за този пропуск виновна е деловодителката, чиято самоличност остана тайна.

"Това е цялата драма, нищо друго не се визира в определението на съда (за връщането на обвинителния акт – бел. ред.). То не е и драма, няма никакви неточности, съдът няма никакви претенции към нас, единствено това липсвало. Ето го това липсващото нещо", заяви Кокинов, като показа определението за частично прекратяване, което било издадено още в края на август.

Втората причина за връщането на обвинителния акт е, че наред с отвличанията друг от "наглите" - Митко Лебешковски, е обвинен и за причиняването на лека телесна повреда. Това деяние обаче не е от компетенциите на градския съд и представлява маловажен случай.

Става въпрос за това, че при ареста на Лебешковски, той оказал съпротива (поне такава е официалната версия – бел. ред) и един от полицаите се самопрострелял в ръката, докато се опитвал да влезе през затискана от арестувания врата. В случая обаче става въпрос за дело от частен характер и, за да бъде обвинен Лебешковски, въпросният служител на МВР е трябвало да пусне жалба. Такава обаче няма.

Кокинов каза, че това обвинение е било добавено, за да се избегне процедурата по обжалването му, която е щяла да забави делото. Очакванията на прокурорите били, че съдът ще прекрати обвинението.

"Не съм обиден на никого, но се учудвам, че преди да дойде официално в деловодството на прокуратурата, това разпореждане (за връщането на обвинителния акт – бел. ред.) беше публикувано по всички информационни агенции и трябваше да коментирам нещо, което не бях виждал", възмути се Кокинов.

Той допълни, че прокурорите са бързали да внесат обвинителния акт заради обществения интерес, а не заради поставените от вътрешния министър Цветан Цветанов срокове.

Демонстрираната от прокуратурата сравнително спокойна позиция по случая с върнатото дело "Наглите" е като временно затишие в нестихващата канонада от обвинения и упреци към съда заради проблеми с други знакови дела и най-вече покрай пускането от ареста на задържани при шумни акции.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?