Най-добре сме в ЕС, не се налага да ни подръчкват

Най-добре сме в ЕС, не се налага да ни подръчкват

”В момента ние сме най-добре в ЕС. Действаме така, че да не ни се налага някой с остена да ни подръчква отвън”, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти. В неделя той се включи във футболната среща между представители на българския и на европейския парламенти, посветена на Деня на Европа. Борисов бе капитан на отбора на Народното събрание, противниковият тим бе воден от евродепутата Слави Бинев. Двамата мериха сили преди години и в надпреварата за кмет на София, но надви Борисов. И сега неговият отбор победи с 4:2.

По думите на премиера страната ни показва, ”че сме дисциплинирана, здрава и силна нация, която разбира, че светът е в криза, прави си икономиите, прави си мерките и много по-бързо ще излезем от другите”.

Борисов смята, че в цяла Европа реформите са се забавили и кризата е основно в социалната сфера.

”Съответно мерките, които наложиха – виждате – намаляват се разходи в публичния сектор, намаляване на бюджетни заплати, намаляване на пенсии някъде, дори облагане с данъци, които преди не ги е имало. Виждате, че другите държави ги принудиха да вдигнат ДДС на 24, на 25 % вече, докато за нас нищо не се казва – освен похвала. Така че трябва да се гордеем с това, което правим", каза Борисов.

”Ние имаме половин милиард евро дефицит в бюджета и се мъчим да си запушим дупките сами. Гърция не се справя и цяла Европа със 110 милиарда евро, заедно се опитва да запуши техния дефицит. Затова трябва да се държим в европейското семейство заедно”, каза още премиерът.

Той загатна, че ще се придприемат още мерки за намаляване на разходите и в сфери като културата, коментирайки протестите на състава на Старозагорската опера, който е недоволен от орязването на разходите им.

”Искам да ги помоля да четат статистиката – колко опери, да речем, има в Австрия или Франция и колко има в България. Може ли един билет за опера на данъкоплатците да струва 137 лева – толкова излиза той за Старозагорската опера например. Ще трябва реформа и тук, няма как иначе. Виждате, Камен Донев като отива в НДК как сам пълни непрекъснато залите – за два часа изчезват билетите и никой не се оплаква за пари. В същото време има трупи, които не са посещавани и всеки ден щели да протестират – това не може да продължава така, да глобяваме целия народ, за да съществуват някакви разни малки трупи. Тези, които могат, хората ще отиват и ще ги гледат”, отсече премиерът.

Борисов се разписа във вратата на противниковия отбор, вкарвайки третия гол. Преди него отбелязаха депутатите от ГЕРБ Георги Андонов и Иво Димов, а последното попадение на националния ни парламент бе на лидера на СДС Мартин Димитров. За отбора на Европейския парламент двата гола във футболната среща вкараха резервата Ники Кънчев и евродепутатът Слави Бинев.

Срещата се игра в Южния парк под погледите на еврокомисаря Кристалина Георгиева и ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова.

Споделяне

Още от България