Най-малко 52 души загинаха в Сирия само за ден

Най-малко 52 души загинаха в Сирия само в понеделник. Според базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права през деня в страната са били убити 28 цивилни, 20 военни и четирима бунтовници, съобщи Франс прес.

Сраженията в Сирия станаха по-интензивни през последната седмица в няколко града и достигнаха столицата Дамаск. Свободната сирийска армия (ССА), която е съставена главно от дезертьори от армията, нанася все по-тежки загуби на силите
на режима на президента Башар ал Асад.

Над 14 100 души са били убити в Сирия от началото на бунта срещу Асад на 15 март миналата година по данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Башар Асад продължава с насилието срещу опонентите си, като открито нарушава мирния плана на пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан. Той не се притеснява от все по-засилващия се натиск, а международната общност не може да предприеме по-тежки мерки заради съпротивата на Русия и Китай.

Международната съпротива срещу Асад се засили след като силите на режима убиха близо 200 души при две кланета в Хама и Хула. Много от убитите бяха жени и деца.

В понеделник пък Израел предупреди, че Сирия притежава най-големия арсенал от химическо оръжие в света, както и ракети и снаряди с химически заряди, които може да бъдат използвани срещу еврейската страна.

Сирия и Израел официално са в състояние на война. Дамаск подкрепя редица антиизраелски екстремистки групировки, посочва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?