Най-висшият чиновник в МО получи нов мандат на фона на изобличенията за порочни практики

Сградата на МО в София, сн. БГНЕС

На фона на разменените публично обвинения в лоши практики между служебния военен министър Георги Панайотов и предшественика му на поста Красимир Каракачанов, новото ръководство преназначава на поста най-висшия чиновник в МО – постоянния секретар. Антон Ластарджиев е преизбран след "подбор", проведен от служебното правителство, научи Mediapool.

По закон постоянният секретар има широки правомощия – разработва и прилага мерки за недопускане на корупция, контролира изпълнението на бюджета, изготвя "нормативната уредба, регламентираща устройството и дейността на министерството" и какво ли още не.

Назначението му идва, след като служебният военен министър Георги Панайотов съобщи, че около 90% от поръчките на военното министерство за инфраструктура през последните три години са били давани на тъмно без конкурси, с авансово заплащане и без контрол на определени фирми.

В отговор Каракачанов му каза, че е бил подведен и съобщи, че е нормална практика да се дават поръчките по специфични законови разпоредби.

Тези практики на МО са известни от години, като обикновено се оказват законни. За поръчките в отбраната има разнообразни вратички в закона, които дават възможност на МО да работи с който иска и както иска.

Сега служебното правителство оценява високо дейността на досегашния постоянен секретар.

По информация на Меdiapool за поста е имало поне още двама кандидати.

Ластарджиев работи от дълго време в министерството, като преди е отговарял и за човешките ресурси.

Въпреки разменените реплики към момента в МО липсват гръмките разкрития, характерни за дейността на други служебни министри.

Постоянният секретар е с мандат от четири години, като това ще е втори последователен за Ластарджиев.

По време на предишното служебно правителство, назначено от Румен Радев, тогавашният военен министър и сегашен премиер Стефан Янев също избра нов постоянен секретар – Румен Василев.

Редовният министър Красимир Каракачанов обаче не се съобрази с това назначение и набързо го смени с Антон Ластарджиев.

През 2017 година Стефан Янев смени почти всички ключови кадри в министерството. Засега Георги Панайотов не е предприел подобна политика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?