Най-зле представилата се банка на стрес тестовете купува "Виктория"

"Инвестбанк" на Петя Славова придобива трезора, не е ясно на каква цена

Петя Славова

Единствената банка в България, която през 2016 г. не премина стрес тестовете на банковата система, се оказа победител в надпреварата за покупката на дъщерната на фалиралата КТБ Търговска банка "Виктория". Това става ясно от съобщение на синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова, които са избрали купувача. Одобрение за сделката е дадено в края на март от страна на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който надзирава дейността на синдиците.

Днес е сключен договорът с Инвестбанк, чийто председател на надзора е банкерката Петя Славова. Тя придобива 100% от капитала на ТБ "Виктория" (към 32 млн. лв.), но срещу това трябва да изплати заема на дърщерната финансова институция към КТБ.

"Купувачът е поел задължение за пълно погасяване на експозицията на КТБ АД (н) към ТБ "Виктория" ЕАД ведно с дължимите лихви към датата на приключване на сделката", съобщават синдиците. Оттам допълват, че благодарение на сделката фалиралата КТБ в крайна сметка излиза "на печалба" в размер на 2.8 млн. лв. от покупката на банка "Виктория" през юни 2014 г., тоест дни преди фалита на банката – майка.

В съобщението си до обществеността синдиците са предпочели да премълчат цената на сделката. Съобщава се само, че предстои процедура пред Комисията за защита на конкуренцията за разрешаване на предстоящата концентрация.

През 2016 г., когато бе проведена мащабна проверка на активите и стрес тестове на целия банков сектор, "Инвестбанк" се оказа единствената сред 22-те проверявани банки, която на практика не издържа стрес тестовете. Тогава тя не успя да премине дори реалистичния сценарий на БНБ за икономиката и се оказа, че дори при него капиталовата адекватност на Инвестбанк ще падне до минус 1.6%. В резултат от корекциите, направени по време на прегледа, базовата капиталова адекватност на банката бе намалена от 14.6% на 6.5%.

За да излезе от ситуацията, банката набеляза план с конкретни мерки и преди година бе съобщено, че тя е изпълнила препоръките на БНБ и дори е формирала капиталов излишък в размер на 10.6 млн. лв.

Слабото представяне на "Инвестбанк" на стрес теста през 2016 г. не попречи на БНБ през март тази година да даде предварително одобрение на финансовата институция да се включи във финалния етап от процедурата по продажба на ТБ "Виктория" заедно с банката на Цветелина Бориславова "Българо-американска кредитна банка".

"Инвестбанк" и БАКБ се оказаха финалисти при поредния опит за продажба на "Виктория", в който първоначално се включиха четирима участника. Един от тях беше дружеството на Васил Божков "Вабо Интернал", но то не подаде обвързваща оферта. Консорциум от няколко австрийски компании - Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance, също беше сред кандидатите, но се отказа на начален етап. Eдна от компаниите - Kerbler Holding, преди участваше в консорциум с "Лев инс", но не бе допусната до финала.

След фалита на КТБ продажбата на "Виктория" така и не успя да предизвика сериозен международен инвеститорски интерес. Първият опит за сделка с банката се провали през март 2017 г., след като БНБ не разреши "Виктория" да бъде купена от Търговска банка Д. БАКБ на Цветелина Бориславова и "Инвестбанк" на Петя Славова и тогава участваха в процедурата, но не бяха избрани.

В предишната процедура "Инвестбанк" не подаде обвързваща оферта и отпадна на полуфинала. БАКБ стигна до финала, но тогава за купувач беше предпочетена банката на Фуат Гювен Д Банк. БНБ обаче не даде разрешение за придобиването, тъй като избраният купувач искаше да запази "Виктория" като отделна институция, което според банковия регулатор не е устойчиво, ще изисква постоянна подкрепа от Д Банк и може да потопи собственика си.

Според информацията в "24 часа" сега "Инвестбанк" е била избрана за купувач, след като е предложила подобрена оферта, докато БАКБ се е отказала да наддава на всяка цена. По последна информация купувачът иска да консолидира двете банки, а не да остави "Виктория" като самостоятелна банка.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?