Намаляват фиктивните участници в обществените поръчки

Намаляват фиктивните участници в обществените поръчки

Забелязва се тенденция за намаляване на участниците в обществените поръчки, което означава, че възложителите ограничават фиктивните играчи за достъп до процедурите. Това каза председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов в четвъртък, след като се срещна с посланика на САЩ Джон Байърли. По думите му това показва едно по-законосъобразно поведение на възложителите на обществени поръчки, което гарантира намаляващите възможности за корупция.

Най-често пред Комисията за защита на конкуренцията се обжалват обществени поръчки са в строителството и реконструкцията на инфраструктурни обекти, следвани от тези, свързани с нуждите на болнични заведения, както и процедурите за доставка на компютри и софтуер, каза още шефът на КЗК, отговаряйки на интереса на американския дипломат.

Петко Николов каза, че от септември 2006 година до сега нивото на обжалване на обществените поръчки не намалява, като броят на жалбите от началото на годината досега е надхвърлил броя на жалбите от септември миналата година до края на 2006 година.

Байърли е бил информиран, че КЗК се е възползвала от подписаното с прокуратурата споразумение, предвиждащо възможността комисията да информира прокуратурата при съмнение за корупционно поведение на някоя от страните в концесия или обществена поръчка.

Дипломатът се е интересувал от това дали образуваните преписки свършват в срок и дали комисията се е сблъсквала със случаи, пораждащи съмнение за корупционни практики. От интерес за посланик Байърли е било дали капацитетът на комисията е достатъчен, за да се гарантира законосъобразното изразходване на средствата, включително и от еврофондовете, които ще се

разпределят на базата на обществените поръчки. Посланикът на САЩ е посочил, че комисията се ползва с добро име сред американските компании.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?