Нов фронт на скандала "Пеевски-Цветанов-Цацаров"

Нападайки Румен Петков, Бареков "позиционира" Цацаров в лагера на Пеевски

Деецът на АБВ обвини прокуратурата, че покрива разкрито убийство, след което Новият политик го обвини за натиск върху Красимир Гергов и бТВ

Нападайки Румен Петков, Бареков "позиционира" Цацаров в лагера на Пеевски

Бившият вътрешен министър и настоящ деец на АБВ Румен Петков съобщи в четвъртък, че може би има разкрито тежко убийство през последните няколко месеца и МВР и прокуратурата не са предприели съответните задължителни законови мерки по задържане на извършител. "Ако имат разкрития и не задържат извършителя, и евентуалния поръчител или ги оставят да избягат, или да се самоизбият по между си, или да убият трети човек. След като казвам, че може да има евентуален поръчител, да излязат и да кажат”, заяви Румен Петков в сутрешния блок на Нова Телевизия.

Докато всички очакваха някаква реакция на прокуратурата, чийто ръководител Сотир Цацаров се опитва да се защити от твърденията за политически слугинаж, избуяли покрай войната Цветанов-Пеевски, на помощ му се притече новият политик Николай Бареков. Лидерът на "България без цензура" обвини Румен Петков за натиск върху бившия бос на бТВ Красимир Гергов, на което Петков отвърна, че Бареков "е ярко изразен политически и медиен инструмент на Делян Пеевски".

Така с "услугата", която направи на Цацаров, Бареков на практика го позиционира в лагера на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски и така с лека ръка помете усилията на обвинител №1 от последните дни да докаже своята независимост.

В интервюто си пред Нова тв Петков направи и кратък разбор на "щетите" от словесните престрелки между Цветан Цветанов и Делян Пеевски.

Според Румен Петков с разкритията си депутатът от ДПС Делян Пеевски е унищожил Цветан Цветанов, Сотир Цацаров и собствената си медийна група. Пеевски олицетворява приемствеността между управлението на ГЕРБ и БСП, каза още бившият вътрешен министър на тройната коалиция.

"Факт е, че редовият ”гербаджия” е убеден, че докато е водел битки с БСП и ДПС, Цветанов си е осигурявал медиен комфорт. Второ, Пеевски съумя да унищожи главния прокурор и неговите заместници. Аз не знам защо го прави, но му се получи. Трето, унищожи медийната си група. Той казва на обществото - всичките ми главни редактори са мои слуги, мой инструмент - да плюят или да хвалят", каза Петков.

Въпросът е кой дава правото на Пеевски да клевети Първанов, запита той.

"Пеевски остави Сотир Цацаров без правилен ход, той дори и да си подаде оставката, няма да бъде правилен ход. Пеевски смаза Цацаров, това си е някакъв техен проблем", каза още Румен Петков.

Той допълни, че с поведението си Пеевски е показал, че България е "много надценена с това 100-тно място по свобода на медиите" от класацията на "Репортери без граници".

Проектът АБВ на бившия президент Георги Първанов държи "анти-Пеевски" линия на поведение, което е един от основните козове на движението срещу ръководството на БСП и политиката на правителството. Николай Бареков, от своя страна, преди да нагази в политиката, бе директор, водещ и за кратко собственик, по думите му, на ТВ7, считана за близка до банкера Цветан Василев и медийната империя на Делян Пеевски.

Румен Петков взе паспорта на Гергов заради бТВ

Именно разсъжденията на Румен Петков за свободата на медиите дадоха повод за включването на Николай Бареков в скандала. "Цинизъм е политическо леке като Румен Петков да става говорител на антимафията в България! Този човек говори за свобода на медиите, а лично той в периода 2005-2007 г. отне международния паспорт на г-н Красимир Гергов, за да упражнява натиск върху него и новините на бТВ. Г-н Гергов беше шантажиран пред очите ми. Съучастници на Петков бяха Георги Първанов и Никола Филчев", каза Бареков пред агенция "Пик".

Бившият водещ на сутрешния блок на бТВ, който после се пренесе на работа в близките до Пеевски медии, обясни, че Румен Петков "буквално рекетираше новините на бТВ". В интервю пред "Пик" самият Красимир Гергов признава, че се е чувствал "рекетиран" от разследващите, докато срещу него се е водело дело. Той потвърждава, че му е бил отнет международния паспорт, но не казва, че Румен Петков е оказвал натиск върху бТВ.

"Когато бях директор на новините на ТВ7, Румен Петков редовно използваше ходатайствата на свои приятели, за да се натиска да гостува в различни рубрики на телевизията. Виждам, че днес медиите под шапката на Бойко Борисов обилно му дават думата. Самият Борисов на два пъти е лобирал пред мен за това Петков да гостува в ТВ7. Това се случи, след като на 5 октомври 2011 г. беше отнета американската виза на Румен Петков", каза Бареков.

Той бил подложен на "чудовищен натиск" да включи Румен Петков на другия ден, когато му е гостувал американския посланик Джеймс Уорлик, но му е отказал думата. В заключение Бареков каза, че ще сезира прокуратурата за действията на Петков, Първанов и Филчев тогава. Не става ясно защо Бареков прави това едва сега.

Бареков е ярко изразен политически и медиен инструмент на Делян Пеевски

"Поредната медийна изява на Бареков ясно показва, че "Новият политик" и неговият партиен проект са задвижвани от опорни точки, зададени му от неговия ментор и финансов покровител, собственика на медийна групировка - Делян Пеевски", се казва в отговора на Румен Петков на нападките на Бареков.

С уточнението, че Бареков лъже "най-безцеремонно", Румен Петков казва: "Твърдение, което лесно може да бъде доказано. Красноречив пример за думите ми е заявлението на Бареков, че Борисов е лобирал за мое телевизионно участие в ефира на ТВ7, по същото време, когато неговият най-приближен Цветан Цветанов сипеше по мой адрес клевети в Американското посолство".

"Силно разчитам на това, че на обществото отдавна е станало ясно, че господин Николай Бареков е ярко изразен политически и медиен инструмент на Делян Пеевски. Заявявам още, че не смятам повече да влизам в задочен диалог с "Новия политик" по хигиенни причини", казва Петков.

В заключение той обявява своето "преклонение" към таланта и пророческите умения на британските сценаристи от сериала "Новия политик". "Имам чувството, че те са познавали лично настоящото превъплъщение на господин Бареков", допълва Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България