Дума срещу дума

ДАНС снабди Цацаров с "индулгенция" за заместника му Сарафов

Справката на ГДБОП, която подписал Цветанов, била за лелята на зам.-главния прокурор

Цветан Цветанов и Сотир Цацаров. Сн. БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров направи пореден опит да се измъкне чист от скандала Пеевски-Цветанов, в чийто епицентър се оказа след взаимните обвинения между двамата кой дърпа конците на държавното обвинение. В четвъртък Цацаров даде изявление пред медиите, но без възможност да му бъдат задавани въпроси, в което защити заместника си Борислав Сарафов, за когото Цветанов твърди, че имало "потулена преписка".

Главният прокурор показа справка, изготвена по негово искане от шефа на ДАНС Владимир Писанчев, че за Сарафов няма никакви данни за извършени престъпления. Проверката е извършена в архивите на бившата ГДБОП, която миналата година БСП и ДПС върнаха в ДАНС.

Бързо издадената "индулгенция" от ДАНС означава, че не е искана и не е извършвана нова проверка за "чистото минало" на Сарафов.

Цветанов: Справка в ГДБОП има, лично съм я подписал

Малко по-късно обаче Цветанов контрира, че справка срещу Борислав Сарафов има. Тя е от 2012 г., когато той е бил министър на вътрешните работи. Получена е в ГДБОП, която по това време беше доверената служба на Цветанов в МВР, и е била изпратена до тогавашния главен прокурор Борис Велчев.

Сумиста се обяви за политическа жертва на Цветан Цветанов

Бившата власт и тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов стоят зад опитите да бъда накаран да призная "страшни неща", за да може Цветанов и властта да се похвалят с успехи срещу организираната престъпност. Това заяви в защитната си пледоария в четвъртък пред Варненския апелативен съд подсъдимият по делото "Килърите" Петър Стоянов - Сумиста.

В края на 2013 година Шуменският окръжен съд наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата на "Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов, получиха съответно 17, 15 и 4 години затвор.

Още

"Аз ви казвам какво е имало като кореспонденция, това са документи, които са класифицирана информация. Има подобна справка, тя е изпратена до главния прокурор на България по компетентност и мога да ви дам пълна гаранция, защото аз съм сложил подписа си, когато съм изпращал тази справка”, заяви Цветанов пред репортери.

На въпрос кога е разбрал за такава справка, Цветанов каза: "В момента, в който ми е докладвано – 2012 година. Своевременно съм я изпратил по компетентност на главния прокурор".

Той каза на журналистите да попитат бившия обвинител №1 Борис Велчев, който от октомври 2012 е конституционен съдия, защо отрича да има такава справка. Бившият министър не демонстрира доверие към справката, показана от Сотир Цацаров, и препрати въпроса към Писанчев, който твърди, че няма такова разследване в ДАНС и в ГДБОП.

По-късно от прокуратурата неофициално уточниха, че справката, за която говори Цветанов, не е за зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, а за неговата леля - Лиляна Тодорова. През 2012 г., когато Борислав Сарафов е бил шеф на апелативната спецпрокуратура, е имало разследване срещу Танчева за данъчни престъпления, а разработката била на ГДБОП, припомни в. "Сега". Танчева е майка на Светлин Танчев, който бе депутат от ГЕРБ, но напусна партията в края на 2013 година.

Сарафов бил засечен от външното проследяване да обядва с леля си и други хора покрай нея. ГДБОП са установили още, че Лиляна Танчева парадира, че племенникът ѝ е важен човек в прокуратурата. По-късно делото е било прехвърлено в Окръжната прокуратура в Пловдив, но няма яснота какво е станало с него. От прокуратурата признаха пред Mediapool за съществуването на подобна справка, но присъствието на Сарафов в нея се свеждал само до това, че "имал леля". Данни за престъпление нямало.


Дума срещу дума

Основният аргумент на Цацаров в защита на заместника му беше, че целта на атаките срещу Сарафов е той да бъде отстрелян и така да бъдат блокирани дела, водени за аферите в енергетиката и срещу народни представители.

"Много е удобно да бъде отстрелян, защото Борислав Сарафов е двигателят на разследвания, които са свързани както с енергетиката, така и лица с имунитет или вече със свален имунитет и защото отстрелването му в този момент цели блокирането именно на тези разследвания. На хората, които имат такива цели, ще кажа ясно – това няма да стане. Борислав Сарафов продължава и ще продължава да бъде мой заместник", заяви твърдо Цацаров.

С подобен по сила, но в обратна посока "аргумент", излезе в сряда Цветан Цветанов. Обяснявайки, че "има справка на ГДБОП за оказване на натиск и други данни за престъпления от Борислав Сарафов", той каза, че по всяка вероятност, когато това е станало достояние на Сарафов, "започнаха проблемите с разформироването на ГДБОП, защото няма интерес днешното правителство да се бори ефективно срещу тежката организирана престъпност".

Предварително подготвената изява на Цацаров в четвъртък сутринта бе изпреварена от участие на бившия вътрешен министър и настоящ деец на АБВ Румен Петков в Нова телевизия. Там Петков хвърли "бомбата", че може би има разкрито тежко убийство през последните няколко месеца и МВР и прокуратурата не са предприели съответните задължителни законови мерки по задържане на извършител. "Ако имат разкрития и не задържат извършителя, и евентуалния поръчител или ги оставят да избягат, или да се самоизбият по между си, или да убият трети човек. След като казвам, че може да има евентуален поръчител, да излязат и да кажат”, призова Румен Петков.

Главният прокурор очевидно не е очаквал атака от още един фронт и предпочете да коментира "разкритието" на Петков, а журналистите не можеха да задават въпроси.

"Лични" отношения и "евтин пиар на гърба на прокуратурата"

Още във вторник Цацаров излезе с писмена позиция, че не счита да участва в задочния диалог между Делян Пеевски и Цветан Цветанов, "очевидно породен както от настоящо политическо противопоставяне, така и от техни лични и други отношения в близкото минало".

В четвъртък, вече на живо, той отново посъветва двете "лица", да не решават проблемите помежду си "чрез или на гърба на прокуратурата".

Главният прокурор удобно етикетира избухналата война като уреждане на "лични" отношения, за да затъмни съществото на скандала – политици от висок ранг с възможности за реално влияние твърдят за натиск върху самия него и върху ВСС, както и че самият Цацаров е въздействал върху ВСС за определено назначение. Случващото се в държавата през последните години, както и сега, дава всички основания да се смята, че тези твърдения не са безпочвени.

Като допълнителна застраховка срещу подобни интерпретации главният прокурор отправи призив "и към всички бивши и настоящи политици, парламентарни и извънпараментарни сили": "Не си правете евтин пиар на гърба на прокуратурата. Ще бъда достатъчно ясен – нямам никакво самочувствие да олицетворявам себе си с институцията. Но този евтин пиар е вреден за държавата, а в един по-късен момент може да се окаже вреден и за самите вас".

Малко по-рано Румен Петков коментира, че с последните си публични разкрития Пеевски "унищожи" и Цветан Цветанов, и Сотир Цацаров, оставяйки го "без правилен ход".

И още разяснения

Главният прокурор отново каза, че Ася Петрова, за която Пеевски твърди, че е назначена за зам.-главен прокурор под давлението на Цветанов, все още е на този пост, въпреки че е "командирована" във Варна, за да работи по делото "Килърите". Цацаров увери, че сам решава с кои хора да работи и припомни положителните оценки за работата на прокуратурата от последния доклад на Брюксел.

В края на изявлението си той отправи послание към Цветанов, издържано в "стилистиката" на бившия вътрешен министър.

"Но когато има подобни справки, с подобно съдържание (от ДАНС-бел.ред.), смятам, че всеки един доблестен гражданин в тази република, трябва да говори с тъга и болка за тази ситуация. Аз, да ви кажа честно, нямам самочувствието, че съм доблестен гражданин. Но когато си помисля, че представата на някой за доблестен гражданин е самият той или начинът, по който се държи, честно казано и мен ме обхваща тъга и болка за тази ситуация. Каквото имах да ви кажа, ви го казах", завърши Цацаров.

Преди това каза няколко думи и за казуса със съдията по "Октопода" Румяна Ченалова. Преди два дни Делян Пеевски разказа как Цветанов е натискал Цацаров да прикрие разследване срещу нея, което се води в Македония. Главният прокурор обясни, че всеки месец прави запитване до своя македонски колега, за да разбере дали тя ще бъде привлечена като обвиняем по дело в съседната държава.

"Ако македонската прокуратура прецени, че в образуваното срещу Ченалова досъдебно производство тя трябва да бъде привлечена в качеството на обвиняем, можете да бъдете сигурен, че на следващия ден от деня в който получа писмото на македонския главен прокурор", каза Цацаров.

Веднага след това обаче Цветанов контрира, като каза, че има справка, която е изготвена от ГДБОП (полицейската гордост на ГЕРБ бе погълната от ДАНС след поемането на власта от БСП, ДПС и „Атака” - бел. ред.), която е постъпила в Министерството на вътрешните работи.

Цветанов обаче не казва кога точно през 2012 година е изпратил тази информация, а отговорът на този въпрос е изключително важен, тъй като Борис Велчев оглавяваше прокуратурата до октомври през същата година, когато предсрочно напусна поста и предпочете уюта на Конституционния съд. Цацаров бе избран за главен прокурор през декември същата година, а встъпи в длъжност през януари 2013-а. Във времето на „безвластие” в обвинението изпълняващ длъжността главен прокурор бе Бойко Найденов, който преди няколко месеца напусна съдебната система.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?