Напредва подписването на новите плажни концесии

Напредва подписването на новите плажни концесии

Концесиите за още четири морски плажа са подписани от Министерството на туризма, за  три други пясъчни ивици са отхвърлени жалбите от кандидат-концесионерите и има избрани наематели за още няколко плажа, отчете ведомството напредъка по подготовката на летния сезон.

Парафирани са договорите за отдаването на концесия на плажовете "Свети Влас – Нов плаж“, "Обзор – юг“, "Къмпинг Оазис“, "Дюни – юг“. Спечелилите ги фирми бяха обявени още в началото на януари, но се изчакваха процедурите по обжалване.

Братя Диневи чрез дружеството си "Венид бийч" стават концесионери на  "Свети Влас-изток", който досега държаха под наем, но вече ще стопанисват за 20 години напред. При липсата на конкуренция братя Диневи остават същите цени на шезлонга и чадъра по 8 лв.

Новият концесионер на плажа "Обзор – юг" е "Еспи Агро" ООД, чието предложение е чадърът да струва 3 лв. и също толкова – шезлонгът.

Ивицата на къмпинг "Оазис", община Царево, ще се стопанисва от "Оазис бийч" ООД и плажните принадлежности ще се предлагат по 6 лв.

"Дюни-юг" в община Созопол ще се стопанисва от "ГБС-Турс" ЕАД, дъщерно на "ГБС Холдинг", която е собственост на фамилия Пешови. Чадър или шезлонг на този плаж ще струват по 7 лв. това лято.

Ведомството допълва, че по другите обявени през 2016 г. и обжалвани плажни концесии произнасянето е в негова полза.

Комисията за защита но конкуренцията е отхвърлила жалбите срещу процедурите за "Къмпинг Нестинарка“, "Бургас – север“ и "Поморие-централен“. За "Къмпинг Нестинарка“ предстои сключването на договор с фирмата "Перла Турист", която ще предлага най-евтините шезлонг и чадъри – за 0.36 лв.

За "Бургас – север“ предстои заседание на концесионната комисия, с което процедурата продължава от където е спряла. За "Поморие – централен“ се чака решението да влезе в сила или да бъде обжалвано.

Единствено се чака произнасяне на компетентните институции по жалбата за концесията на „Свети Влас–изток“, към която претенции отново имат братя Диневи. За плаж "Слънчев бряг – север“ се чака решение от Върховния административен съд и Върховния касационен съд, посочват от туристическото ведомство.

По отношение на търговете за наем на плажове вече има избрани компании за "Къмпинг Веселие“, "Устие на река Велека“ и "Царево Василико“. Всички процедури за плаж "Несебър-юг“ са приключили и той вече е предаден на наемателя.

До края на март предстои втори търг за плажовете "Офицерски-запад“, "Попски плаж – север 5“ и "Несебър- изток“. Причината за повторното им обявяване е липсата на кандидати или некоректно подготвени тръжни документи. Търгът за "Нов плаж Балчик“ е прекратен, поради процедурни нарушения и вече е обявен наново.

От Министерството на туризма съобщават още, че подготвят стартирането на тръжни процедури за наем на още пет плажа - "Кранево – централен“, "Къмпинг – Юг“, "Свети Влас – Болницата“, "Росенец – север“ и "Варна – централен“. За морски плажове "Панорама“ и „Малък плаж Лозенец“, чиито договори за наем изтичат през 2017 г., също се подготвят търгове.

Договорите за наем на "Атанасовска коса“ и "Кабакум – централен“ се считат за прекратени поради неплащане на наемната цена и за тях предстои стартиране на търгове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?