Напредва строежът на хранилището за ниско- и средноактивни ядрени отпадъци

На 94 процента е изкопан котлованът за изграждането на националното хранилище за съхранение на ниско- и средноактивни ядрени отпадъци от дейността на АЕЦ "Козлодуй" и от извеждането от експлоатация на затворените малки реактори на централата. Огромни купчини хумусна и льосова земна маса лежат на 450-декаровата площадка "Радиана" на територията на ядрената централа.

Те ще се използват в следващите етапи от изграждането на съоръжението, чиито първи клетки трябва да бъдат въведени в експлоатация в средата на 2021 г., посочи главният инженер на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДПРАО) Ира Стефанова пред журналисти в петък.

Предстои направата на тестова льосово-циментна възглавница – нещо като прототип за изработката на истинската такава, която ще се положи на дъното на съоръжението. Вече са подадени документите за одобрението на тестовата възглавница и тестова клетка в Агенцията за ядрено регулиране, каза Георги Разложки зам.-изпълнителен директор по производствената част на ДПРАО. Пробите ще започнат след разрешение и препоръки от ядрения регулатор. При същинското строителство на льосово-циментната възглавница, което ще продължи 18 месеца, в основата ѝ ще се вградят голяма част от системите за контрол и наблюдение на съхраняваните контейнери с радиоактивни отпадъци, обясни Стефанова.

Ира Стефанова, главен инженер на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци"

Изкопаният хумус пък ще се използва за покриване на хранилището и изолацията му от околната среда.

В момента се работи върху половината от терена на площадката. Там ще се изградят първият етап от хранилището, приемният пункт за проверка на радиоактивността на отпадъците, където всеки контейнер ще получава идентификационен номер, и административна сграда за непрестанно наблюдение на температурата, влажността и радиоактивността в приземното хранилище. Това струва 70 млн. евро, предоставени от Международния фонд "Козлодуй", захранван от Европейската комисия като компенсация за преждевременното затваряне на четирите малки блока на АЕЦ "Козлодуй".

Останалата част от площадката е за следващите два етапа на развитие на хранилището, които ще се реализират според запълняемостта на първите клетки. Тяхната стойност се оценява на 70 млн. лв. Сумата за следващите два етапа етапа е по-ниска, защото голяма част от съоръженията вече ще са изградени още при строежа на първия етап, посочи Стефанова.

Строителството на хранилището за радиокативни отпадъци започна през август 2017 г. Изпълнител е консорциум, воден от германската компания "Нюкем Технолоджи", в който участват и българските фирми "Евробилд", "Корект", "Булинвест" и "Янг проект", избран с обществена поръчка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес