Напрежението с Борисов е конструктивно

Напрежението с Борисов е конструктивно

Президентът Георги Първанов определи "напрежението" между него и премиера Бойко Борисов като "конструктивно". Той каза, че с министър-председателя не водят само задочни разговори, а се виждат периодично и си говорят, а когато има нужда, двамата постигат консолидация.

Така Първанов продължи "закачките" с премиера. Двамата през последните дни си размениха реплики за нуждата от алтернатива на сегашното управление и ролята на президента като "политически субект".

"Вие нали не искате да има скрита, тайна политика, особено когато става дума за принципи, когато става дума за управленска политика, която засяга хората. Всичко това, което аз имам като аргументи или като мотивация, което има министър-председателят - трябва да е на масата, трябва да е публично. Вие ще прецените кое е най-доброто решение. Това е конструктивно напрежение в най-добрия смисъл на думата. Когато има нужда от консолидация - ние го правим!", заяви Първанов, който в сряда откри учебната година във врачанското село Борован.

Той коментира още, че алтернативата би трябвало да означава "по-добра политика", за която бил необходим дебат. Той каза за пореден път, че има необходимост от алтернативна политика. Според него трябва да бъде даден път на "експертите, на способните хора, които години наред останаха в сянка или отидоха в частния бизнес".

Държавният глава посочи, че дебатите през последната година за енергийните проекти са довели до добри за България решения.

В средата на юни президентът Георги Първанов вече се обяви за "плеймейкър", който в момента подбира "голмайсторите" за бъдещия си граждански проект, замислен да формира "алтернативна политика".

Поредният задочен разговор между Първанов и Борисов започна, след като премиерът констатира в неделя, че "Първанов прави свой политически проект и се изказва не като държавен глава, а като представител на алтернатива". В отговор Първанов обяви, че "в държава, в която премиерът се опитва да превърне осем милиона сънародници в обекти на своята политика, не е зле да има и един политически субект с алтернативна визия и политика". Президентът се зарече и да не обръща повече внимание на премиерските "закачки"

В заключение Борисов обяви в сряда, че признанието на президента му прави чест, но отбеляза, че "алтернативата трябва да се докаже каква е".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?