Здравният министър:

Наредбата за връщането на стари лекарства е безумна, ще я променим

Няма да правим големи реформи в здравеопазването, а поредица от малки промени

Наредбата за връщането на стари лекарства е безумна, ще я променим

Здравният министър Стефан Константинов определи като ”безумна” наредбата, изготвена от негови подчинени, която предвижда стари лекарства да се връщат само срещу касова бележка и то в аптеката, от която са купени.

”Понякога администрацията ражда безумия и дори министърът и заместниците му не могат всичко да проконтролират. Признавам, че това е безумие, хората са абсолютно прави”, заяви в петък Константинов пред  Нова телевизия.

Наредбата предизвика възмущението на хората и аптекарите, които поискаха да се направят промени.

Според Константинов удачен вариант би било в аптеките да има контейнери, където да се изхвърлят старите медикаменти.

Здравният министър призна, че досега и той е изхвърлял лекарства на боклука, но призова да сме екологично отговорни и да не замърсяваме природата.

В момента никъде в законите и наредбите не е казано къде физическите лица могат да изхвърлят стари лекарства. За аптеките и болниците е предвидено да ги предават на доставчиците, но физическите лица не могат да върнат старите сиропи и хапчета, нито в аптеките, нито на търговците на едро.

Според  Константинов наредбата трябва да бъде променена така, че да не ограничава административно изхвърлянето на стари лекарства.

По повод изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че здравната реформа се отлага за следващия мандат, Константинов обясни, че Дянков верятно е имал предвид голяма реформа.

“Голяма реформа е примерно да се каже дали да има демонополизация на НЗОК...Но много на вид дребни неща правят здравеопазването много по-добро, точно това ще правим тази и следващата година”, поясни той.

Относно претенциите на ВМА, че здравното министерство ѝ дължи пари, заради което лечебнто заведение трупа дългове, Константинов коментира, че това не отговаря на истината.

Министерството на здравеопазването не дължи пари на ВМА, защото няма договор с тази болница.  Плащаме 13 млн. лв. за спешна помощ на 33 болници в България. Сред тях са “Пирогов” и големи университетски болници.  На ВМА не плащаме, защото нямаме договори с тях. Никога не сме имали договори с ВМА и никога не сме им дължали пари”, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?