Насърчителни резултати от изпитанията на синтетичните антитела срещу Covid-19

Насърчителни резултати от изпитанията на синтетичните антитела срещу Covid-19

Съчетаването на две синтетични антитела срещу Covid-19 на американската фармацевтична групировка Eli Lilly намалява със 70 процента хоспитализациите и смъртните случаи при пациентите с висок риск, съобщи АФП.

Резултатите бяха определени като "много окуражаващи" от Стивън Еванс, професор по фармакоепидемиология от лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

"Това са първите антивирусни медикаменти, които доказано действат през първата фаза на болестта, малко след заразата с вируса, но преди той да е имал време да нанесе поражения", обясни той.

В третата фаза на изпитанията на Eli Lilly са участвали 1 035 души. При получилите лечението са регистрирани 11 хоспитализации, т.е. 2,1 процента, докато в групата на плацебо има 36 хоспитализации или смъртни случая - 7 процента.

Изводът е, че лечението намалява риска със 70 процента.

Смъртните случаи са 10, всички в групата на плацебо.

"Бамланивимаб и етесевимаб заедно имат потенциал за важна терапия, намаляваща значително хоспитализацията и смъртните случаи при пациентите с Covid-19" - заяви научният ръководител в групировката Даниъл Сковронски.

Изпитанията ще продължат, за да бъде проверено дали може да бъде постигнат същият ефект и с по-малка доза.

Биотехнологичната компания Regeneron също обяви междинни резултати от третата фаза на изпитанията на REGEN-COV, комбинация от две антитела за профилактично използване - преди човек да се е заразил.

Изпитанията на Regeneron са извършени с 400 пациенти, половината от които са получили препарата. При тях е наблюдавано 100 процентно намаляване на симптоматичните случаи и 50 процентно намаляване на заразените, със или без симптоми.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?