Наследниците на Денис Ершов искат да съдят България за 860 млн. долара

Наследниците на Денис Ершов искат да съдят България за 860 млн. долара

Наследниците на починалия през ноември 2017 г. литовец Денис Ершов, който бе основен акционер в българската компания "Петрол", държаща едноименните бензиностанции, смятат да съдят държавата заради експрориацията на активите на дружеството през вземанията на фалиралата Корпоративна търговска банка. Те са написали писмо до бившия финансов министър Кирил Ананиев, с което го предупреждават, че възнамеряват да внесат иска за 860 млн. долара пред Международния център за уреждане на търговски спорове към Световната банка. Това каза пред Mediapool адвокат Ивайло Дерменджиев от кантората "Симеонов и Дерменджиев", който е единият от юристите, поели казуса, относно появилите се в понеделник информации в социалните мрежи за подобен иск.

Заявление пред арбитража на Световната банка за разглеждане на случая все още няма, правят се анализи, каза той и не даде повече подробности относно следващите стъпки.

Според наследниците на Ершов те са били жертва на поредица от незаконни действия на варненския Окръжен съд, Агенцията по вписванията и Комисията за финансов надзор, които са довели до лишаването на бизнесмена от имуществото му, съответно и тях .

"Петрол" АД бе в центъра на шумен акционерен скандал през 2011 г., когато съакционерите Митко Събев (притежаващ 47.5%), от една страна, и Денис Ершов и Александър Мелник (52.5%), от друга, водеха битка за капитала на дистрибутора на горива.

През 2013 г. кредиторът на дружеството Корпоративна търговска банка успя да придобие дружеството, след като фирми на Събев получиха заеми от КТБ в размер на около 90 млн. долара и така индиректно, чрез подставени лица, в управлението на петролната компания влезе мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. След фалита на банката синдиците ѝ започнаха дела за осребряване на вземанията си. През 2015 г. те заведоха рекорден иск срещу "Петрол" за над 234 млн. лв. Част от претенциите на обявената в несъстоятелност банка обаче са отхвърлени от различните съдилища.

В момента "Петрол" е собственост на физически лица и на държавата, но дори и Търговският регистър не дава яснота за разпределението на акционерното участие. В управата му обаче е собственикът на "Литекс" – ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев.

Ершов се оплака още през 2013 г. пред медиите, че се прави опит за "похищение на имуществото" му. Това стана в рамките на заведеното срещу него дело за източване на над 1 млн. лв. от "Петрол" като негов член на управата и надзора. Две години по-късно той получи условна присъда по това обвинение на първа инстанция, но после бе оправдан.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?