НАТО и Русия в словесна престрелка заради Украйна

НАТО и Русия в словесна престрелка заради Украйна

Русия ще плати "висока цена", ако използва сила срещу Украйна, а Западът е показал, че може да наложи финансови, икономически и политически санкции на Москва, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

По-рано във вторник руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини НАТО, че разполага значително количество военна техника близо до границите на страната му, и предупреди, че ако се наложи, Русия може да отвърне на заплахите за сигурността от Запада и Украйна, предаде Ройтерс.

"Русия ще плати висока цена, ако отново използва сила срещу независимостта на Украйна", каза Столтенберг пред репортери при пристигането си за срещата на външните министри на страните от алианса в латвийската столица Рига.

"Разполагаме с различни варианти и през годините сме показали, при реакцията на предишни случаи на употреба на военна сила от Русия срещу Украйна, че можем да поддържаме тежки финансови, икономически и политически санкции", добави той.

"Също и фактът, че засилихме присъствието си тук в региона, както в региона на Черно море, така и в този на Балтийско море, по въздух, земя и суша, е пряка реакция на руското военно нахлуване в Украйна, на незаконното анексиране на Крим", заяви Столтенберг.

Според Лавров маневрите на украинската армия и използването на дронове в регионите на Източна Украйна, контролирани от проруски сепаратисти, представляват заплаха за Русия. По думите му Москва е готова да реагира, ако е необходимо.

"Ние просто не можем да изключим възможността Киев да започне военна авантюра", каза той на пресконференция в Москва.

"Президентът (на Русия Владимир) Путин подчерта, че нямаме нужда от конфликт, но ако Западът не може да удържи Украйна, а напротив, я насърчава, разбира се, че ние ще предприемем всички необходими стъпки, за да обезпечим своята сигурност", заяви Лавров.

Путин каза днес, че разширяването на военната инфраструктура на НАТО в Украйна е червена линия, която той се надява, че няма да бъде прекрачена, и изрази тревога от военните учения, провеждани до руските граници.

Президентът заяви на инвестиционен форум в Москва, че Русия разработва нова хиперзвукова ракета, която се предвижда да бъде на въоръжение от началото на следващата година. По думите му времето ѝ за полет е пет минути при скорост девет пъти по-голяма от тази на звука.

Според него Русия има основателни опасения.

"Руската федерация също така изпитва определени тревоги от факта, че близо до нейните граници се провеждат големи учения, включително непланирани, какъвто беше случаят съвсем наскоро в Черно море, когато стратегически бомбардировачи . . . прелетяха на 20 километра от нашата граница . . . Има оръжия с прецизно насочване, може да има и ядрени оръжия", каза той.

Путин заяви, че Русия ще бъде принудена да отговори, ако определените от нея "червени линии" във връзка с Украйна бъдат пресечени от НАТО.

Руският президент все пак изрази надежда, че здравият разум ще надделее във всички страни. НАТО трябва да бъде наясно с тревогите на Русия за собствената ѝ сигурност във връзка с Украйна, подчерта в същото време той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?