НАТО призова Северна Корея да прекрати завинаги програмите си за масово унищожение

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Северна Корея да се откаже веднъж завинаги от програмите си за оръжия за масово унищожение. Той отправи този призив в съвместно изявление с японския премиер Шиндзо Абе в централата на пакта в Брюксел.

Пхенян продължава изпитанията на ракети с все по-голям обсег и това е ярко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, както и заплаха за международния мир и сигурност, посочи Столтенберг. Северна Корея трябва да спазва международните си задължения и да прекрати ракетните си програми, Пхенян трябва да изостави програмите си за масово унищожение веднъж завинаги и да се ангажира с диалог с международната общност, добави той.

Столтенберг съобщи, че е получил от Абе покана да посети Токио до края на годината. Генералният секретар отбеляза, че Япония е най-дългогодишният партньор на НАТО сред държавите извън евроатлантическата общност.

Премиерът Абе съобщи, че НАТО предлага Япония да открие своя мисия в алианса. Той добави, че неговата страна ще изпрати офицер за връзка в командването на пакта по военноморските операции във Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?