НАТО ще разположи повече сили в Източна Европа

НАТО ще разположи повече въздушни, морски и сухопътни сили в Източна Европа в отговор на задълбочаването на кризата в Украйна", съобщиха информационните агенции.

"Повече сили ще бъдат дислоцирани в районите на Балтийско и Средиземно море и другаде, където е необходимо, заяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен.

"Ще имаме повече самолети във въздуха, повече кораби във водата...и по-голяма готовност на сушата...Приехме допълнителни мерки в отговор на кризата в Украйна. За нас политическото решение е единственият път напред", каза Расмусен

България засега твърди, че няма необходимост от повече сили на НАТО на наша територия, каквито бяха разположени в Полша, Румъния и балтийските държави.

"Основната задача на НАТО е защитата на съюзниците...Допълнителните военни мерки са насочени към укрепването на общата отбрана и са израз на солидарността между държавите от пакта. ", каза Расмусен, цитиран от БТА.

Той каза още, че отбранителните планове на НАТО ще бъдат преразгледани и подсилени.

Предприемаме тези мерки незабавно и ще има още, ако е необходимо, в следващите седмици и месеци. Усилията ни са насочени към успокояване на обстановката и са изцяло съобразени с международните ни задължения, отбеляза генералният секретар на алианса.

Расмусен посочи в отговор на въпрос, че мерките ще бъдат предприети до дни и са препоръчани от военното командване на пакта. Той добави, че НАТО разполага с необходимите способности в тази посока.

Ще разположим достатъчно сили и сме готови за повече, ако има нужда, добави той.

Расмусен призова Русия да бъде част от решението на кризата и да прекрати дестабилизацията на Украйна, да оттегли войските си от границата и ясно да покаже, че не подкрепя насилствените действия на добре въоръжените милиции на проруските отцепници.

Расмусен каза още, че очаква насрочените за четвъртък четиристранни преговори в Женева да доведат до мирно решение на кризата в Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?