Пакетът мерки, приети от НАТО, ще засилят сигурността на Румъния

Говорителят на НАТО Оана Лунджеску заяви за агенция Медиафакс, че мерките, приети вчера от Северноатлантическия съвет, ще засилят въздушната, морската и сухопътната сигурност на Румъния.

"Пакетът от оперативни мерки, приети от Северноатлантическия съвет, включват Румъния, както и всички останали страни от алианса. Тези мерки ще засилят сигурността на Румъния във всички сфери: въздушната, морската и сухопътната", посочи Лунджеску.

Говорителят на НАТО обясни, че не може да навлезе в "оперативни детайли", но "става дума за персонал на НАТО, за по-интензивно присъствие на самолети и кораби на алианса, както и за бърза актуализация на отбранителните планове".

"Същевременно ще бъдат засилени полетите за въздушно наблюдение АУАКС над Румъния и Полша", отбеляза тя.

"НАТО остава бдителна и ще вземе всички необходими мерки през следващите седмици и месеци, за да осигури отбраната на Румъния и всички съюзнически страни", подчерта Оана Лунджеску.

Същевременно главнокомандващият на войските на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви на пресконференция, че е увеличен контингетът на американските военни в базата Когълничану в черноморския окръг Констанца и че американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" ще извърши военни учения в Черно море край румънския бряг.

НАТО обяви вчера засилване на мерките за въздушна, морска и сухопътна отбрана в страните членки в Източна Европа, Балтийските страни и Полшва в отговор на развитието на кризата в Украйна, напомня Медиафакс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят