Траян Бъсеску: Русия генерира конфликти и нестабилност

Стратегическата цел на руснаците е приближаване до устието на Дунав

Траян Бъсеску

Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че Руската федерация генерира конфликти и нестабилност в региона, като отбеляза, че нито руският президент Владимир Путин, нито премиерът Дмитрий Медведев, нито руското външно министерство могат да го убедят, че тази страна "носи маслинова клонка", предаде агенция Аджерпрес.

"Може да са разочаровани, но и аз съм разочарован от действията в региона на Руската федерация и съм го казвал публично винаги - Руската федерация е елемент за дестабилизация на региона", заяви Траян Бъсеску по повод изявление на руското МВнР.

Бъсеску каза, че конфликтите в Крим, Нагорни-Карабах, Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието са регионални и са "наниз от нестабилност" в Черноморския регион. По думите му тези конфликти могат "да бъдат решени от Москва, както и могат да избухнат едновременно или един след друг в зависимост от политическите нужди на Москва".

Румънският президент каза, че Румъния има пътища за пряка комуникация с Русия. По думите му президентските му съветници са се срещнали с посланика на Русия в Румъния. "Контактите работят (...), не се целуваме, но отношенията не са прекъснати. (...) Използваме посолствата, за да си изпращаме послания", коментира Бъсеску румънско-руските отношения.

"Американският данъкоплатец не е длъжен да плаща за нашата сигурност"

Същевременно той обяви, че Върховният съвет за национална отбрана на Румъния ще анализира в следващия период капацитета за мобилизация на резервистите, но подчерта, че в момента Румъния не се намира под пряка заплаха.

"Бе поставен въпросът за анализ на нашия капацитет за мобилизация на резервистите, ако би имало нужда. Имаме голям проблем тук, тъй като много от тях са заминали на работа в Италия, Испания, Франция, Германия. Това е една тема, която Върховният съвет за национална отбрана ще анализира в следващия период", заяви Траян Бъсеску в телевизионното студио на в. "Адевърул".

"Балтийците, Полша, ние, когато започнаха движенията, свързани с Украйна, и нарастването на напрежението в региона, всички викнахме: "Да дойдат американците" (...), но защо е длъжен американският данъкоплатец да плаща сам за нашата сигурност? (...) Категорично, правителствата ще трябва да разберат, че (...) увеличаването на бойния капацитет на румънската армия е императив", заяви румънският президент.

Бъсеску уточни, че Румъния не се намира под непосредствена заплаха. "Би било грешно да създаваме ненужна истерия. Не можем да предвидим, че Руската федерация би атакувала Румъния. Би било лудост да мислим нещо подобно, защото би означавало война между НАТО и Руската федерация, а всички анализи показват, че Русия не би искала война с НАТО в никакъв случай", заяви Траян Бъсеску.

От друга страна, според Бъсеску, Румъния ще стане важна военна сила до 2024 г., тъкмо поради отношението на Москва към региона.

Стратегическата цел на Русия е приближаване до устието на Дунав

Бъсеску оцени като коректна акцията, наредена от временния президент на Украйна, като допълни, че тя трябва да бъде осъществена без проливане на кръв.

"Правителството в Киев е длъжно да възстанови контрола си върху цялата територия", каза Бъсеску.

Според Бъсеску стратегическата цел на Руската федерация е да има отново пряк достъп до река Дунав. "Мисля, че целта на Русия сега е федерализиране на Украйна и чрез свои избранници, назначени в източния регион, да контролира Източна Украйна и от стратегическа позиция, лека-полека чрез Одеса да се приближи до устието на Дунав (...)", обясни Бъсеску.

По думите на румънския президент, ако руската армия нахлуе в Украйна, НАТО би предприела изключително строги мерки от икономическа гледна точка срещу Русия, "дори жертвайки енергийния въпрос".

Траян Бъсеску отбеляза, че не вярва някоя страна от НАТО да бъде атакувана от Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани