САЩ увеличават войниците и бойната авиация в Румъния

Букурещ планира да увеличи разходите за отбрана

Траян Бъсеску

САЩ ще разположат в Румъния още около 600 войници от военноморските сили, както и бойни самолети. Румънският президент Траян Бъсеску вече е одобрил искането на Съединените щати, за което е уведомил и парламента.

"Посолството на САЩ в Букурещ поиска подкрепа от румънските власти за разширяване на настоящите операции в Административния център на летище "Михаил Когълничану". Молбата на посолството се отнася до разполагане елементи на поделение на морската пехота, наречено "Special Purpose Marine Air-Ground Task Force Crisis Response", с до 600 военни, както и определен брой военни самолети, необходими за изпълнението на специфични мисии", се посочва в писмо на Бъсеску, изпратено до ръководствата на двете камари на парламента и цитирано от румънските медии във вторник.

В документа се уточнява, че с разполагането на посочените сили общият брой на американски военнослужещи в базата "Михаил Когълничану" ще достигне максимум 1600 души.

Съгласно румънското законодателство създаването на чуждестранни военни бази или военни представителства на международни организации се извършва с одобрението на парламента, отбелязва Медиафакс.

Американските военни от "Joint Task Force East" се настаниха през лятото на 2010 г. в новата военна база на стойност 50 милиона долара в град Михаил Когълничану, окръг Констанца, която може да приеме до 1600 военни.

Румънският премиер Виктор Понта от своя страна призова парламента да увеличи бюджета за отбрана.

Понта поиска парламентът да подкрепи годишно увеличение на бюджета за отбрана с 0,2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2015 г., 2016 г., 2017 г., така че той да достигне 2 процента от БВП, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

В речта си пред парламента по повод отбелязването на 10 години от присъединяването на Румъния към НАТО, Понта заяви, че това е момент за празнуване, но и за поемане на отговорност.

"Ако говорим за поемане на отговорност, очевидно трябва да говорим и за нуждите на военните структури. През последните три години се опитвахме да отговорим, доколкото е възможно, на тези потребности. През 2012 г. министерството на отбраната разполагаше с 1,12 процента от БВП, през 2013 г. - с 1,38 процента, през 2014 г. - с 1,42 процента", посочи премиерът.

"Призовавам членовете на парламента (...) през 2015 г., 2016 г., 2017 г. да подкрепим заедно, без никакъв излишен популизъм или демагогия, мярката, чрез която бюджетът, отпуснат на министерството на отбраната, ще бъде увеличаван с 0,2 процента от БВП годишно, така че да достигнем нивото от 2 процента", заяви Понта.

На днешното тържествено заседание президентът Траян Бъсеску призова правителството и парламента заедно да намерят най-добрите начини за въоръжаване на армията и повишаване на оперативния ѝ капацитет.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?