НАТО в повишена готовност заради странни маневри на руската бойна авиация

НАТО в повишена готовност заради странни маневри на руската бойна авиация

НАТО е в повишена тревога заради необичайно голяма активност на руската военна авиация над Атлантическия океан, Северно, Черно и Балтийско море.

Самолети на алианса са излитали на четири различни места на мисии за прехващане срещу четири групи руски военни самолети, които били "на маневри от голям мащаб".

Норвежки, британски, португалски, германски и турски изтребители са били вдигнати във въздуха в отговор на действията на маневрите на бомбардировачи Ту-95, изтребители МиГ-31 и други руски военни самолети.

НАТО съобщи, че не е имало нарушаване на въздушното пространство на алианса, за разлика от миналата седмица, когато руски шпионски самолет за кратко навлезе в Естония, но отбеляза,че толкова голям брой полети за един ден са рядкост през последните години.

Най-големите маневри са били засечени в сряда сутринта, когато четири стратегически бомбардировача "Ту-95" са прелетели над Норвежко море, придружавани от четири самолета цистерни. Те са били проследени от норвежки изтребители "Ф-16". После шест от самолетите са се отправили обратно към Русия, а два "Ту-95" са тръгнали на юг над Северно море, където са били прехванати от британски изтребители "Тайфун". По-късно португалски "Ф-16" са ги засекли в Атлантическия океан, откъдето те са поели към родината си.

При друг случай в сряда следобед два "Ту-95", придружавани от два изтребителя, са били прехванати от турската авиация над Черно море.

Седем руски самолета са били засечени във вторник и сряда над Балтийско море. В тяхното проследяване първия ден са се включили германската и датската авиация, както и самолети от нечленуващите в НАТО Швеция и Финландия, а на следващия ден португалски "Ф-16" са засекли подобна група изтребители и бомбардировачи.

НАТО заяви, че е имало над 100 такива прехващания на руски самолети от началото на годината, което е около три пъти повече в сравнение с 2013 г., преди да се разрази конфронтацията между Запада и Русия заради ситуацията в Украйна.

На този фон руският военен флот изстреля успешно от акваторията на Баренцово море междуконтинентална балистична ракета "Булава" към полигон на полуостров Камчатка.

Ракетата е била изстреляна от атомната подводница "Юрий Долгоруки" от позиция под водата. Бойните глави на комплекса са достигнали успешно целевия полигон в Камчатка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят