Навални излезе на свобода след 50 дни в ареста за организиране на протестни акции

Навални излезе на свобода след 50 дни в ареста за организиране на протестни акции

Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе освободен в неделя от затвора, където прекара почти два месеца за организиране на антикремълски протести, предаде Франс прес, позовавайки се на свой журналист, видял излизането на опозиционера на свобода.

Навални бе задържан на 24 септември заради акция срещу повишаването на пенсионната възраст, която бе замислена да съвпадне с регионалните и местни избори в началото на септември.

Задържането бе извършено минути след като излезе от ареста, където прекара 30 дни заради неразрешен протест през януари, на който призовава за бойкот на президентските избори на 18 март. Навални се кандидатира на тях, но не бе допуснат до участие заради присъда, която той отхвърля като политически мотивирана.

Властите засилиха натиска срещу главния противник на президента Владимир Путин, след като рейтингът на Путин спадна заради много непопулярната пенсионна реформа, отбелязва АФП.

Излизайки на свобода, Навални благодари на привържениците си на подкрепата и заяви, че според него за последните 50 дни, докато не е бил на свобода, руснаците са станали свидетели на много доказателства, че режимът "окончателно е деградирал" - от провали в разузнаването до провали в космическия отрасъл, съобщи руската телевизия "Дожд".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?