Назрява спор за мениджмънта на губещите държавни предприятия

Синдикатите и работодателите настояват да отпадне ограничението фирмите с над 50% държавно участие и с лоши финансови резултати да не могат да увеличават заплатите на работниците си. Това стана ясно във вторник след заседанието на тристранния съвет, на който бе обсъден проект за наредба за работната заплата в предприятията с над 50% държавно участие.

Заради този регламент в някои губещи държавни предприятия възнагражденията не са повишавани с години, въпреки поскъпването на живота. Такава е ситуацията в БДЖ, например.

И синдикатите, и работодателите са единодушни, че това ограничение е остаряло и не отговаря на съвременните изисквания, каза пред Mediapool зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян.

Предлагаме и у нас да се въведе практиката в Европа. Там с управляващите органи на държавните предприятия се сключват дългосрочни договори, като се поставят ясни икономически задачи. Докато фирмите ги изпълняват, те могат да определят размера на заплатите по свое усмотрение, обясни Тебеян.

В никоя друга страна държавните предприятия не се управляват от министрите, както става у нас. А  с ограничението на възможностите за определяне на заплатите на практика правителството казва, че няма доверие в хората, които само е назначило,  каза той.

От КНСБ също не са съгласни с рестриктивния режим и искат от тази година той да отпадне. Години наред правилата в наредбата ограничават до

безполезност възможностите на колективното договаряне на възнагражденията и на браншово ниво, и в предприятията, смятат от синдиката.

Държавата обаче предвижда запазване на ограничението. От правителствената пресслужба заявиха, че и през тази година само държавните предприятия, които имат добри финансови показатели, нямат просрочени задължения и увеличават производителността на труда,  могат сами да определят заплатите си.

Все пак Тебеян посочи, че през 2007 година се предвижда коефициентите, с които се определя увеличението или намалението на заплата, да бъде малко по-либерално. По-либералният подход се поддържа от социалното министерство, но не се подкрепя от ведомството на Пламен Орешарски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?