НДК е непродаваем, отдавна е "опоскан"

НДК е непродаваем, отдавна е "опоскан"

Националният дворец на културата е непродаваем и всички публични опасения, че с промяната на статута и управлението му се подготвя приватизация, са спекулативни. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството.

Преди месец кабинетът реши НДК да бъде преобразуван в еднолично акционерно дружество с държавно участие. Сменен бе директорът му Христо Друмев, който управляваше еднолично двореца в продължение на 24 години. Веднага след това започна публична атака от творчески съюзи, които обвиниха правителството и министъра на културата като принципал на комплекса, че тайно се готвела приватизацията на "народното достояние и средището на култура" НДК.

На заседанието в сряда премиерът предлага НДК да влезе в забранителния списък за приватизация, като се мотивира "да се спре веднъж завинаги от тези популисти, които сега се сетиха да ни обвиняват, че не че искаме да въведем ред в НДК, а целта ни била да го приватизираме".

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев взема думата и обяснява:

"Господин премиер, аз разбирам от недвижими имоти и мога категорично да ви заявя, че НДК, при положение, че разбрах от пресата и ако вярвам на 100% на това, което пише, че подземният гараж на НДК е продаден изцяло, ако подземният гараж е продаден изцяло, което очевидно е факт, и тези, които са го направили, са лишили държавата от възможността един лев да вземе, НДК е непродаваемо".

"Който и да обяснява, каквото и да обяснява, говори пълни глупости. НДК е непродаваемо, защото хората няма къде да паркират. Нито един собственик на недвижимост няма да вложи един лев в нещо в центъра на София, на което някой му е откраднал и безобразно продал подземен гараж за 2000 коли. Така че ви го казвам с най-голямото си възмущение като човек, че НДК е непродаваемо", заключва министър Плевнелиев.

След което министрите започват да се питат кога е станала тайната продажба на подземния гараж. Министърът на културата Вежди Рашидов добавя, че не само гаражът е продаден.

"Господин премиер, гаражът е една малка част от това, което е продадено. В НДК са продадени всичките централни подлезни подходи, магазини и куп офиси. Те не само че са продадени по времето на господин Софиянски, те са препродавани няколко пъти", обяснява Рашидов и продължава: "Това приватизиране е по-мащабно. И това приватизиране е станало, въпреки че Друмев много болезнено повдига тази тема и търси поддръжници, но с мълчаливото съгласие на господин Друмев. Нека не забравяме, че той беше директор по това време, когато се приватизираше НДК".

Борисов обобщава: "Точната формулировка, която трябва да се използва, е, че всичко, което е можело да носи приходи, отдавна вече е приватизирано. Вкарваме го в забранителния списък – оттук нататък, това, което опосканото е останало, да не бъде приватизирано".

По-нататък премиерът обвинява бившия столичен кмет Стефан Софиянски и тогавашния премиер Иван Костов, че това е станало по тяхно време. "Като е бил кмет Софиянски, тогава държавата къде е била? Нима Костов не е бил управляващ? И сега ще ни дават акъл те", възмущава се Борисов.

"Затова правим го с ясното съзнание, че го правим и да влезе в парламента, просто лъжците да си затворят устата, защото за нормалния човек като слуша по телевизията и радиото считат, че ние сега сме направили тази промяна, за да може Дянков да го продаде и да открадне парите. Те са ги откраднали преди десет години: паркинги, гаражи, магазини, подлези и всичко останало. Останала е корубата отгоре, залата, която зала никой не иска да поддържа", казва премиерът и заключва:

"Сега ние просто спасяваме скелетите, които са останали, да не ги разграбят, защото утре действително могат да отидат и на приватизация, да тръгнат след това не знам какво да го правят, но – да го вкараме по този начин в забранителния списък".

Два дни по-късно - в петък, по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков повтори, че НДК ще бъде включен в забранителния за приватизация списък, което ще стане с предложение до парламента.

Той обясни защо е била наложителна промяната в статута и начина на управление на НДК. Досега дворецът е бил творческо-стопанско обединение по заварено положение, въпреки че такъв юридически субект няма според действащото законодателство.

Искаме прозрачност и затова беше направена тази промяна, каза Симеон Дянков. Той посочи, че избраният сега съвет на директорите има задача да управлява НДК, а не да се отъждествява с НДК.

Като принципал на НДК гарантирам, че промяната няма да доведе до промяна в предназначението на НДК, а напротив - ще се работи за развитие и осъвременяване на комплекса, за да е той още по-добре разпознаваем център на европейската културна мрежа, декларира министърът.

Пред журналисти след това вицепремиерът даде пример как се е стопанисвал дворецът. "Има наематели, които от две години не да плащали наеми в НДК", каза той. "От две седмици договорите, сключени с НДК, се проверяват и са открити нарушения не само при изплащането на наемите, но и при обществените поръчки", посочи още вицепремиерът. "Първо ще се опитаме да съберем дължимото, а след това ще тръгнем, ако се наложи, по съдилища", каза Дянков.

Още по темата
Още от Бизнес