НДСВ: Съдът амнистира всички колекционери без документ за собственост

Конституционният съд на практика амнистира всички колекционери, които притежават движими археологически ценности – национално богатство, без да имат документ за собственост върху тях. Това се казва в позиция на НДСВ по повод решението на съда, с което бяха обявени за противоконституционни текстове от Закона за културното наследство.

Законът за културното наследство бе създаден именно по инициатива на НДСВ и гласуван от предишния парламент.

"Конституционният съд реално обезсмисли опитите на политици и експерти да създадат за пръв път от 40 години европейски закон, който защитава националните ценности. За това говори и крехкото мнозинство, с което е взето решението на съда – 7 съдии са гласували "за”, а петима техни колеги са се противопоставили, като са гласували "с особено мнение”, се казва в позицията.

НДСВ припомня, че съмненията за противоконституционност на текстове от закона са дошли от "защитника на интересите на цялото общество" – омбудсмана Гиньо Ганев.

"И така само в рамките на месец-два различни по тежест институции върнаха на колекционерите "правото” да се разпореждат с националното богатство – дори без да доказват по официален начин, че те именно са собственици на национални ценности. По-страшното е, че случилото се е ясен сигнал както за обществото, така и за европейските ни партньори, че лобистките интереси на група крупни колекционери са по-силни от закона, по-силни са от институциите, че даже и от съда", смятат от НДСВ.

"Добрата новина е, че все пак има конституционни съдии, които са гласували с особено мнение и така не само са отказали да подкрепят това решение за амнистия, но са доказали, че са професионалисти", смятат още от партията.

Споделяне
Още по темата
Още от България