НДСВ: Съдът амнистира всички колекционери без документ за собственост

Конституционният съд на практика амнистира всички колекционери, които притежават движими археологически ценности – национално богатство, без да имат документ за собственост върху тях. Това се казва в позиция на НДСВ по повод решението на съда, с което бяха обявени за противоконституционни текстове от Закона за културното наследство.

Законът за културното наследство бе създаден именно по инициатива на НДСВ и гласуван от предишния парламент.

"Конституционният съд реално обезсмисли опитите на политици и експерти да създадат за пръв път от 40 години европейски закон, който защитава националните ценности. За това говори и крехкото мнозинство, с което е взето решението на съда – 7 съдии са гласували "за”, а петима техни колеги са се противопоставили, като са гласували "с особено мнение”, се казва в позицията.

НДСВ припомня, че съмненията за противоконституционност на текстове от закона са дошли от "защитника на интересите на цялото общество" – омбудсмана Гиньо Ганев.

"И така само в рамките на месец-два различни по тежест институции върнаха на колекционерите "правото” да се разпореждат с националното богатство – дори без да доказват по официален начин, че те именно са собственици на национални ценности. По-страшното е, че случилото се е ясен сигнал както за обществото, така и за европейските ни партньори, че лобистките интереси на група крупни колекционери са по-силни от закона, по-силни са от институциите, че даже и от съда", смятат от НДСВ.

"Добрата новина е, че все пак има конституционни съдии, които са гласували с особено мнение и така не само са отказали да подкрепят това решение за амнистия, но са доказали, че са професионалисти", смятат още от партията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?