Не се гъбаркайте с публиката, господин Плевнелиев!

Не се гъбаркайте с публиката, господин Плевнелиев!
Публикуваме писмо на СОПА във връзка с противоречията, възникнали около решението на Община Варна да издаде на "Холдинг Варна" пет разрешения за строеж върху т.нар. "Алея първа". Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев заяви, че съществуващата забрана за строеж в зоната е все още валидна, а кметът на Варна Кирил Йорданов и главният архитект на общината Петър Йорданов отвърнаха, че действат съгласно предварително разрешение, подписано именно от Плевнелиев. На 9 юни ДНСК съобщи, че ще спре строителството по крайбрежието на Морската градина във Варна и ще даде главния архитект на съд.

"Ако наистина сте искали да разрешите укрепване на варненския бряг, но без строителството на хотели, тогава действайте незабавно. И с твърда ръка. Издадени са пет скандални разрешения за строеж на "Алея първа". От тях само три са достатъчни, за да лишите отличника от конкурса за главен архитект на Община Варна от правото да заема тази длъжност, преди да го е поела прокуратурата.

Директорът на РДНСК - Варна до преди няколко дни също не виждаше нередности в разрешенията, нито в подробния устройствен план (ПУП) от 2002 г. - уволнете и него. За извършените през главата Ви деяния на лица с отговорно служебно положение в Община Варна и МРРБ, предвиденото наказание в чл.282 ал.3 от НК (длъжностно престъпления с настъпили значителни вредни последици, бел.ред.) е лишаване от свобода от три до десет години.

Едновременно с това напишете ново писмо до инвеститора. Защото в сегашното сте му предписали "конкретните инженерно-геоложки условия за фундиране да се изясняват за ВСЯКА ОТДЕЛНА СГРАДА или съоръжение”, а изграждането на сигурна вътрешна ВиК мрежа да се счита за ОСНОВНО ПРОТИВОСВЛАЧИЩНО МЕРОПРИЯТИЕ. Този текст забранява ли да се строят сгради?

От МРРБ заявиха, че с казуса "Алея първа" се занимават "компетентните органи", а РДНСК вече се е произнесла по случая. Министерството е спазило закона и рамките, определени от него. Ако някой си позволява да тълкува повратно закона, той ще си носи отговорност. По отношение на разваляне на договори, ние не сме компетентен орган, казаха от МРРБ. Няма да бъдем инструмент за уреждане на спорове, заявиха още от ведомството на Росен Плевнелиев. 

На нас, публиката, е известно, че разрешените сгради не са брегоукрепителни съоръжения. Ако се съгласите, че и изграждането на ВиК мрежа в сградите не е противосвлачищно мероприятие, тогава защо ни будалкате, господин министър? Или и Вие сте кандидат за чл.282 ал.3 от НК?

При наличието на строителна забрана, с писмото от 25 януари 2010 г. Вие сте позволил, главният архитект е издал, директорът на РДНСК е одобрил и инвеститорът от ТИМ е получил надлежни разрешения за строеж на 4 хотела в свлачищния район на "Алея Първа", сред които има и 10 етажен за над 1000 места. Но ако не се брои хотелската ВиК мрежа, за тези разрешения друг противосвлачищен или брегоукрепителен проект не е представян, нали?

На нас, публиката, е известно и НЯМА ДА ЗАБРАВИМ, че продадената земя на "Алея първа" е изключителна държавна собственост, а всяка такава продажба е незаконна и нищожна. В писмото си Вие се базирате на сключен договор за продажба, но тази незаконна продажба е подготвена във Вашето министерство, господин Плевнелиев.

От МРРБ почва играта и за земята, и за хотелите край варненското море. Т.е., поне половината от прожекторите трябва да се насочат към МРРБ. А 122 дка по 100 лв. на кв.м. си е отвсякъде далавера, нали? Ето защо точно сега, докато текат прокурорски проверки и съдебни дела, не е време за разрешения за строежи на хотели, нито пък ВиК мрежите в тях да се считат от компетентния министър за основни противосвлачищни мероприятия. Все пак идват избори, а рейтингът на ГЕРБ не е без значение, нали?

С други думи, не се гъбаркайте с публиката, господин Плевнелиев. Ако не сте разрешавали строителство на хотели и не сте в тази игра, оправете си писмото, накажете виновните и подкрепете с действия развалянето на договора за продажба, за да защитите обществения интерес. Не подхожда на министър роля на измамено камилче. Но ако нямате куража да се пречкате из краката на ТИМ, което би било разбираемо, тогава поне се отстранете с достойнство.

Няма нищо лошо да се подават оставки, нали?"

*СОПА е една от гражданските организации във Варна, която е сред най-активните в протестите срещу застрояването на "Алея първа" в Морската градина. Сдружението е водило и множество дела срещу община Варна в опит да се направи по-прозрачно управлението на града.

Споделяне

Още по темата

Още от България