Недоразумение! Борисов описал кандидат-президента, пък хората "припознали" него

"Не съм готов да мисля, че бих могъл да се кандидатирам", каза премиерът

Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов не е готов дори да си помисли, че би могъл да се кандидатира за президент. Ако някой си е помислил обратното, чувайки го да казва, че обмисля възможността да се кандидатира, той просто се е припознал. Самият Борисов не е подвеждал никого.

Така може да се обобщи казаното от премиера в петък пред Нова телевизия по темата президентски избори.

"Говорейки как трябва да изглежда президентската институция или как трябва да изглеждат кандидатите ни (на ГЕРБ – бел. ред) за президент – някои ме припознаха мен", обясни Борисов получилото се, според него, недоразумение.

Преди точно две седмици във Велико Търново обаче министър-председателят обяви пред журналисти, че "обмисля дали да не се кандидатира за президент". По тогавашните му думи той разсъждава върху тази възможност, въпреки че на този етап смятал "за плюс факта, че правомощията на премиера са повече от тези на държавния глава".

"Президентските избори са лидерски, а единственият, който има основание да се колебае дали да се яви - съм аз“, каза тогава Борисов.

В петък обаче той каза нещо напълно различно. "Толкова ми е далечна тая кампания, че въобще даже мисъл не ми идва за нея в момента. Толкова сложни неща трябва в следващите седмици да решим, че..", коментира министър председателят.

"Не съм готов да си мисля, че бих могъл да се кандидатирам за президент", добави той.

"Ако днес са президентските избори, ще възникнат три много по-големи въпроса, защото реалната власт е в кабинета. Първо - кой ще стане премиер, кой ще държи коалицията при това крехко мнозинство в парламента", коментира Борисов хипотезата какво ще се случи, ако самият той спечели изборите като кандидат на управляващата партия.

От друга страна, Борисов не се тревожи дали партията му ще оцелее, ако се наложи вече да не е неин лидер. "ГЕРБ е последна грижа на хората, тя има здрави структури, мина и през опозиция, тя ще оцелее. В момента, в който идеш за президент, трябва да забравиш за политически партии", коментира Борисов.

Сагата с евентуалната номинация на Борисов за държавен глава започна след неуспешния преврат в Турция. Дни след потушаването му той каза, че международната ситуация налага кандидатът за президент на ГЕРБ да е обединител и със силна ръка, който да "може да удари по масата".

“Имах двама прекрасни кандидати до преди две седмици, когато видяхте какво става със света. Тези хора с тези качества в такава критична ситуация не могат да се справят. Те са прекрасни във всяко едно отношение, но при стресова ситуация, когато трябва да тропнат по масата, за да ни защитят интереса, те този характер го нямат. Затова мисля дали мога да намеря хора в партията, да намеря такъв човек. До септември искам да се ориентирам дали мога да намеря нещо такова", подчерта тогава премиерът. И очерта какво ще търси в бъдещия кандидат-президент на ГЕРБ: "Той трябва да е и политик, и експерт, и с характер, да го познават хората, да има рефлекс в ситуацията".

Още от България