Недостиг на персонал заплашва масовото тестване за коронавирус в Словакия

Недостиг на персонал заплашва масовото тестване за коронавирус в Словакия

Недостигът на медицински персонал заплашва успеха на мащабната кампания за тестване за коронавирус на почти цялото 5,5-милионно население на Словакия този уикенд, обяви словашкият премиер Игор Матович, цитиран от Ройтерс.

Той призова да бъдат положени последни усилия за осъществяване на програмата за бързи антигенни тестове сред цялото население с изключение на децата. Според властите тестването е доброволно, но всеки, при който не е доказан отрицателен тест, ще бъде поставян под изолация следващата седмица.

Матович каза, че антигенните тестове ще открият голям брой заразени, ще забавят разпространяването на коронавируса и ще предотвратят нови ограничения в обществения живот и даже национална карантина. Той обаче съобщи, че в една трета от тестващите екипи не достига персонал. Правителството е предложило по 500 евро бонус на медиците в добавка към договорена по-рано компенсация, ако се съгласят да работят и този уикенд.

Досега в Словакия са регистрирани 55 091 случая с коронавирус, от които 212 са приключили със смърт. През последните седмици в страната има рязко повишаване на тези показатели.

Антигенните тестове дават резултат за 15 до 30 минути, но са по-малко надеждни от стандартните PCR тестове, поясни Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус