Недоволни от обвинител №1 го призоваха да напусне

Привърженици на Цацаров искаха оставка от мистериозен министър

Повече от час остана блокирано движението пред Съдебната палата в центъра на София, където във вторник вечерта се събраха около хиляда искащи оставката на главния прокурор Сотир Цацаров души и няма и стотина привърженици на обвинител номер 1, които в контрапротест от своя страна настояваха за оставката на министър, който веднъж беше Дянков, после Кънев и накрая Христов.

Самият Цацаров по-рано през деня заяви,че няма никакво намерение да се оттегля от поста си, въпреки недоволството на хората.

Неговите поддръжници явно търсеха сблъсък с искащите оставката му, тъй като започнаха да се събират пред Съдебната палата в часа на демонстрацията на противниците на Цацаров, независимо че контрапротестът трябваше да започне час по-рано

Двете групи бяха разделени от полицейски кордон, но не се очертава стигане до физическа разправа.

На виковете "Оставка!" привържениците на Цацаров отвръщаха с плакати с надписи "Костов е гробар!". Основната им теза е, че бившият премиер и предишен лидер на ДСБ Иван Костов стои зад подготвяната съдебна реформа в опит да овладее съдебната система. Това съвпада с лансираното само преди ден чрез плакати внушение, че Костов дърпа конците на конституционните промени.

В контрапротеста участваха предимно младежи в гимназиална възраст, част от които твърдяха, че искат оставката на министър Дянков, други бяха против министър Кънев, а трети – срещу министър Христов. Сред останалите контрапротестиращи се забелязваха представители на сдружение "План Б", което организира серия от протести пред Висшия съдебен съвет при отстраняването ан бившия член на ВСС Камен Ситнилски.

В рамките на протеста се появиха и искания за провеждането на открит процес за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), чиито проблеми започнаха след прокурорска акция в офисите на банката, контролирана от Цветан Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?