Недоволството в ОЦК-Кърджали ескалира, преговорите със "Силезия" продължават

Недоволството на работниците от "Оловно-цинковия комплекс" (ОЦК) в Кърджали ескалира и проведената в четвъртък едночасова блокада на кръстовище в центъра на града за малко не премина в сблъсъци. Това става на фона на продължаващи преговори с потенциални инвеститори за наемане и купуване на закъсалото предприятие на бизнесмена Валентин Захариев.

Най-сериозни намерения има полската "Силезия", която иска да наеме предприятието за година и половина, а след това и евентуално да го купи, каза по-късно през деня пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

Металурзите, които имат да си вземат над 1.5 млн. лв. за забавени заплати, подновиха демонстрациите си, които бяха спрели, след като премиерът Бойко Борисов ги помоли да изчакат до 21 юни за осигуряване на нов инвеститор в дружеството. На част от работниците в ОЦК-Кърджали бе намерена работа в "ГОРУБСО-Мадан", което също бе на Валентин Захариев, имаше финансови проблеми и протести за забавени заплати и с помощта на държавата мината бе продадена на Николай Вълканов.

Работниците от ОЦК-Кърджали, което е потънало в дългове към три банки, излязоха отново на улицата заради неяснотата около съдбата на предприятието.

Напрежението от безпаричието и безпомощното състояние, в което се намират работниците ескалира и за малко не се стигна до сблъсъци.

"Никой нищо не казва кой ще е новият собственик, дори и "Силезия" да е, кога ще започне да работи заводът?", коментира Иванка Караколева, председател на КНСБ в Кърджали. Тя допълни, че от четвъртък започва изготвянето на списък на работниците, които ще търсят неизплатените си заплати по съдебен ред, за да може от КНСБ да осигурят необходимите 150 лв. за завеждане на дело за всеки един от потърпевшите.

Само 10 от заведените до момента дела не са били обжалвани. Част от издадените изпълнителни листове са предадени на съдия-изпълнител, като един от работниците дори е получил дължимите му заплата и аванс, заяви Белю Стайков - председател на една от синдикалните структури в завода.

Протестите продължават и утре, отново за час, на кръстовището между бул. "България" и ул. "Булаир".

Казусът с "ОЦК Кърджали" е много тежък, дружеството има огромни задължения, все още се водят преговори със заинтересувани компании, които биха инвестирали в него, каза от своя страна Добрев. По думите му ръководеното от него ведомство съдейства при преговорите между банките-кредитори и инвеститорите, но първите искат да си приберат парите, а вторите се интересуват, ако инвестират в предприятието дали то може отново да заработи и какви инвестиции допълнително са необходими.

Полската компания "Силезия" има засега най-сериозни намерения, включително вземане под наем на предприятието за определен период от време с опция за купуване на дружеството, коментира Добрев. Трябва да се провери дали това задоволява кредиторите и точно такива преговори се водят сега, добави той. Дали ОЦК-Кърджали ще стане полска собственост ще зависи от оценката за икономическото състояние на комбината, тъй като никой не иска да купи котка в чувал, обясни Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България