Нено Димов: Не е моя работа кой е реалният собственик на "Юлен"

Протестите за Пирин са политически, ние си гледаме добре работата, каза екоминистърът

Нено Димов: Не е моя работа кой е реалният собственик на "Юлен"

Министърът на околната среда Нено Димов обяви, че не е негова работа да знае кой е реалният собственик на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен".

 

Пред Нова телевизия той каза, че вероятно има институции, които знаят, но това не влиза в неговите задължения. Обясни, че отговаря за околната среда и България се представя все по-добре в различни екологични класации. Даде за пример глобалния индекс за екологична ефективност, където България е на 30 място в света и през 2017 г. се е качила с 3 места. По отношение на биоразнообразието и хабитатите от 64-то място страната ни се е изкачила на 23-о място, посочи Димов.

 

На 5 януари 2018 г. в интервю по Нова телевизия адвокатът на дружеството Петър Петров каза, че кипърецът Георгиус Георгиу, който излиза като крайно физическо лице, притежаващо фирмите зад "Юлен", е номиналният собственик на акциите, а "институциите знаят кой е действителният собственик". "Това е декларирано, но аз не мога да го разкрия", обяви тогава Петров. След запитване на сайта "Биволъ" от правителството отговориха с публично известната информация от Търговския регистър за кипъреца.

 

Министърът на екологията обяви, че продължаващите протести в защита на Пирин са политически от самото начало и че голяма част от участниците в тях не си дават сметка за какво протестират.

 

В четвъртък вечер в 17 български града и още 11 в чужбина се проведе шести протест в защита на планината.

 

Нено Димов отново повтори, че няма нормално мислещ човек, който да си мисли, че наистина е разрешено строителство върху 48% от Пирин, а че ставало дума само за 2%, от които вторият лифт бил нищожна част.

 

Как си представяте такова застрояване, това са 200 кв.км - Пловдив и Варна, взети заедно.Оттук нататък следва специализиран усторйствен план, който трябва да мине през екологична оценка и оценка за въздействието, а при инвестиционни намерения и през ОВОС, каза Димов пред журналисти по-късно в петък в кулоарите на Народното събрание.

 

Лидерите на тези протести на практика са политически партии, които не успяха да влязат в парламента, кандидати, които получиха по 20-30 гласа, които се опитват да прокарват решения, които спират развитието на България, каза Нено Димов. Според него лидерите на протестите за Пирин си служат с манипулации и откровени лъжи.

 

"Нормалният демократичен процес е - печелите избори, сменяте законите и управлявате. През всичките години са се опитвали по друг начин, избягвайки демократичното представителство, да прокарват решения, които да спират развитието на България. На практика зимният туризъм в България е блокиран от десетилетия", каза екоминистърът.

 

В политиката е ясно, че има много различни решения, аз съм длъжен да следвам закона, а политически протести е нормално да има навсякъде в демократичния свят, допълни Димов.

 

Той лансира тезата, че от Черноморието през вътрешността на страната до планините се блокира всякаква инвестиционна активност като се обжалват устройствени планове и други решения с цел да се забави изпълнението на проектите.

 

Според Димов има два варианта за Витоша и двата се разглеждат, за да се види кой е обективният начин, по който може да се процедира, за да се развива паркът.

Единият е приемане на новия план, който сега е върнат с допълнителни въпроси към дирекцията на парка, а другият - е изменение на съществуващия.

Дали съоръженията на Витоша трябва да бъдат ремонтирани или заменени с нови, трябва да реши потенциалният инвеститор, отбеляза той. По думите му, за целта трябва да се разреши подобна дейност и да се преминат всички законови процедури. Ние сме блокирани от закона за горите и от действащия план, в който не се разрешават подобен вид дейности, допълни Димов.

 

Пред депутатите по време на парламентарния контрол министърът обясни, че е трудно да се каже кога точно може да бъде приет планът за управление на природен парк "Витоша"..
През декември Министерството на околната среда и водите е изискало от дирекция "Природен парк Витоша" да предостави допълнителна информация в рамките на 2 месеца, която очакваме до февруари, за да продължи процедурата по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка на природния парк, припомни министър Димов.

 

Може да се окаже, че след извършване на оценката да има съдебно обжалване и се влиза в процедура извън моята компетентност, особено, когато говорим за срокове, допълни той.

 

Успоредно с това сме обсъдили с кмета Йорданка Фандъкова и с министър Красен Кралев, ако влезем в такава процедура, да бъде изменен текущият план на Витоша, за да можем да разрешим планината отново да бъде върната на софиянци, каза още министър Димов. По думите му съществува възможност действащият сега план да бъде изменен, защото той на практика блокира вскякакво развитие.

Споделяне

Още по темата

Още от България