Необходими са още данни преди окончателна оценка на ваксината на AstraZeneca

Необходими са още данни преди окончателна оценка на ваксината на AstraZeneca

Прекалено рано е ваксината на AstraZeneca срещу коронавируса да бъде зачеркната, защото са необходими повече данни, заявиха експерти на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Ройтерс.

Според изследвания на Оксфордския университет и на университета във Витватерсранд, РЮА, ваксината е определено по-малко ефективна срещу по-леки форми на Covid-19 след заразяване с мутацията, открита за първи път в РЮА.

"Това определено е притеснителна новина", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг в Женева. Той обаче подчерта, че изследването е обхванало малък брой предимно млади участници.

"Не трябва да започваме с изводите, че ваксината изобщо не действа", заяви главният учен на СЗО Сумия Свамитан. Наличните данни показват, че ваксината намалява смъртните случаи, хоспитализирането и тежките форми на болестта, заяви тя и добави, че са необходими още изследвания.

Южноафриканските власти обявиха, че ще прекратят използването на ваксината на AstraZeneca тази седмица и вместо нея ще преминат към ваксината на Johnson & Johnson.

РЮА може също да тества ефикасността на ваксината на AstraZeneca, като я използва само за 100 000 души и след това отчита хоспитализациите, каза Салим Абдул Карим, старши съветник за Covid-19 към южноафриканското правителство.

"Не искаме да се окажем в положение да сме ваксинирали милион или два милиона души с ваксина, която може да не е ефективна за предотвратяване на хоспитализациите и тежките форми на болестта", добави той на брифинга на СЗО в интернет.

Ваксината на AstraZeneca е в основата на плана на СЗО да бъдат имунизирани хората в по-бедните държави. Консултативният комитет на организацията обмисля нови насоки за използване на ваксината. Великобритания ще продължи да я поставя въпреки данните от новото изследване. В страната случаите на южноафриканския вариант още са малко - 147.

От AstraZeneca отговориха, че са убедени в ефикасността на ваксината срещу тежки форми на Covid-19 и подчертаха, че въпросното изследване е обхванало едва 2000 млади и здрави участници.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус