Неохраняемите плажове по Черноморието са 103

Неохраняемите плажове по Черноморието са 103

Към момента неохраняемите плажове в страната са 103 от общо 237 Черноморието. Има и още три, които бяха определени за природосъобразен туризъм – "Бяла-Карадере", "Иракли" и "Корал", съобщава “Дневник”.

Областните управители на Добрич, Варна и Бургас в срок до 30 април 2017 г. трябва да предложат за одобрение на министъра на туризма схеми за обезпечаване с водоспасителна дейност тези плажове. Това се посочва в издадената заповед на министъра на туризма Стела Балтова.

Усилията са насочени към намаляване на бройката на неохраняемите плажове преди началото на летния сезон в сравнение с миналия. Очакванията на институцията са броят ни да стане с 22 по-малко през април. Защото част от обявените за неохраняеми плажове с настоящата заповед, са в процедури за отдаване под наем. Предстоят търгове за 7 плажа: Балчик – централен, Нов плаж – Балчик, Кранево - централен, Къмпинг Делфин, Малък плаж – Лозенец, Росенец – север, Къмпинг – юг.

За други 8 ще бъдат обявени процедури през април. Това са Крапец – север, Офицерски - запад, Кабакум - централен, Фичоза, Бяла – север, Офицерски - запад, Несебър – изток, Атанасовска коса. За още 7 морски плажа има висящи съдебни спорове: Несебър – изток, Поморие – централен, Бургас – север, Сахара 2, Обзор – мотела, Свети Влас - изток, Мечата дупка 2,.

Предстои актуализиране на заповедта на министъра за неохраняемите плажове след приключване на съдебните спорове и след избор на изпълнител на обявените и предстоящи търгове. След края на горепосочените процедури и съдебни спорове, се очаква броят на неохраняемите плажове да намалее с 22 в списъка.

Споделяне

Още по темата

Още от България