Неправителствена организация ще сватосва ГЕРБ и Реформаторите

Георги Харизанов, снимка БГНЕС

Новият Институт за дясна политика си постави за цел да коалира ГЕРБ и Реформаторския блок, стана ясно в сряда. В неправителствената организация рамо до рамо ще работят партийни кадри и "хора с академична обвързаност", които имат десни възгледи. Те искат да сближат политическите програми на ГЕРБ и Реформаторския блок с цел да направят значително по-лесно общото им управление след изборите.

 

Новината бе съобщена пред БНР от члена на ръководството на "Движение България на гражданите" Петър Николов. Останалите, които ще влязат в новата организация, са Тома Биков ("Движение България на гражданите"), Веселин Пенев от партията на Корман Исмаилов "Свобода и достойнство", социологът и член на ЦИК от квотата на ГЕРБ Цветозар Томов, Георги Харизанов (ГЕРБ), медийният анализатор Джими Найденов, Ирена Тодорова и Александър Владимиров.

 

Финансирането ще е на проектен принцип, а потенциалните донори на новата организация засега са немски християндемократически и американски републикански фондации.

 

"Целта ни е да стиковаме програмите на формациите от политическото семейство на Европейската народна партия (ЕНП) чрез серия от кръгли маси по основните секторни политики и така да подменим разговора за личности в ГЕРБ и Реформаторския блок с реален разговор за управленски решения", обясни Петър Николов, цитиран от сайта "Дневник".

 

Според него така може най-сетне да започне и "тежкият дебат за българската десница". Първото събитие на новата неправителствена организация ще бъде кръгла маса, която ще се проведе в понеделник в София. Темата е "Десницата пред избор". Поканени са представители на основните десни партии.

"Щом ГЕРБ е най-голямата призната на запад дясна българска партия, не можем да се правим, че не я виждаме", каза Николов. Той декларира, че неправителствената организация няма да се превърне в политическа партия, няма и да осигурява кадри за бъдещото управление.

 

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ няма да се коалира с никоя партия, ако има по-малко от 121 депутати. Причината е, че не иска някой да извива ръцете на партията му. Той спомена директно Реформаторския блок, който поставял условия кои да влизат в евентуалното бъдещо коалиционно правителство. Условието на реформаторите било Борисов да не е премиер, а осъденият на първа инстанция бивш вътрешен министър Цветан Цветанов да не е отново шеф на МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България