Независим кандидат-кмет иска отлагане на изборите в София

Независим кандидат-кмет иска отлагане на изборите в София

Независимият кандидат за кмет, подкрепен от ПП "Зелените", Теодор Дечев официално поиска отлагане на частичните избори за кмет на София с един месец. Мотивите си той е изложил в писмо, изпратено до ЦИКМИ, ОИК, посолствата на страните от ЕС, представителството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, парламентарната група на Европейските зелени в Европейския парламент, Асоциация "Прозрачност без граници".

Като основание за исканото отлагане на насрочените за 15 ноември избори в писмото си Теодор Дечев посочва "изключително сериозни обстоятелства" като например обявената епидемична обстановка в цялата страна заради разпространението на вируса на така наречения "свински грип".

Според него обявяването на грипна епидемия, съпроводено със затваряне на лечебни заведения, детски консултации, учебни заведения и други, създава обстановка на несигурност и пълна неяснота, точно през последната, в някои отношения решителна, седмица на предизборната кампания. Липсва всякаква информация какви масови предизборни мероприятия могат да бъдат провеждани и кои биха се оказали в нарушение на предписанията на здравните власти. Също така нарастващата паника по естествен начин отблъсква гражданите от участие в каквито и да са предизборни срещи и публични дискусии.

"Ние не твърдим, че правителството е обявило грипната епидемия злонамеренно и тенденциозно, но тя по чудесен начин се вписва в стратегията на казионната кандидатура за избягване на каквито и да било срещи с останалите кандидати, на неучастие в публични дискусии и срещи с гражданите на закрито. Опозиционните кандидати, за разлика от кандидатката на управляващата партия нямат възможност да откриват градинки на чист въздух в съпровод на министър председателя", се казва в писмото.

По-нататък в писмото си кандидатът за кмет на София Теодор Дечев посочва, че по време на предизборната кампания са избуяли "нови вредни и откровенно непочтении практики, свързани най-вече с оказване на натиск върху медиите да не отразяват събитията, свързани с кандидатурите извън самообявилите се за фаворите кандидати на ГЕРБ и БСП". Обичайна практика са отказите за отразяване на НЕказионните кандидати, дори и срещу заплащане по утвърдените от самите медии тарифи.

"В моята кампания има такива прецеденти и във вестници и в уважавани от обществеността телевизии. Не назовавам имената на въпросните медии, защото ги смятам за жертви на този нерегламентиран натиск в почти еднаква степен, както мен самия. Подобно е положението и при другите НЕказионни кандидати", пише Дечев.

Като основание за отлагане на изборито той посочва и това, че те се провеждат при откровенно дискриминационен регламент в ущърб на кандидатите на извънпарламентарните партии и независимите кандидати. Дискриминационни според него са както изборното законодателство, което е архаично и непочтенно, така и подписаните от парламентарните политически сили споразумения за достъп до обществените медии.

"Под благовидния предлог да не се допускат неадекватни кандидатидатури на "партии фантоми" се задушават всички кандидатури, които не принадлежат към кръжеца на парламентарните партии. Фактът, че става дума за сто процентови мажоритарни избори, прави още по-абсурдно делението на кандидатите по партиен принцип. Изискването да се заплащат излъчванията по общестевните медии, при това по твърде високи тарифи, само по себе си представлява въвеждане на имуществен ценз, което е дори противоконституционно", се казва в писмото.

Освен за отлагане на частичните избори за кмет на Столична община с един месец, в него се настоява и за това да бъдат поканени наблюдатели от ПАСЕ и ОССЕ.

Споделяне

Още от България