НФСБ пак поиска Левски да бъде канонизиран

НФСБ пак поиска Левски да бъде канонизиран

Партията на Валери Симеонов НФСБ, която е част от "Обединени патриоти" и от управляващата коалиция, отново настоя спешно да бъде разгледан "въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев“.

През февруари миналата година партията отправи това свое предложение към Св. Синод на Българската православна църква (БПЦ). Това стана дни, след като друг от съпредседателите на ОП - Волен Сидеров, предложи ревизия на проведения преди 145 години съдебен процес срещу Левски, която да докаже, че той е неправомерно екзекутиран.

Искането на НФСБ обаче е останало без отговори и сега Валери Симеонов и тримата му заместници - Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев изпратиха ново писмо до Българската православна църква (БПЦ). Те припомнят, че преди година са поискали разглеждането на въпроса и са изложили мотиви, "свързани с живота и дейността му в защита на православните християни и мъченическата му смърт".

Според партията тази молба е срещнала голяма обществена подкрепа сред „боголюбивия български народ, включително и сред мнозина свещенослужители“.

"По необясними за нас причини въпросът и до ден днешен не е разглеждан от Светия синод", пишат от НФСБ. Не било отговорено и на молбата им за среща с архиереи от Светия Синод и лично с патриарх Неофит Български, на която да представят допълнителни аргументи за започване на "процедурата по канонизация на Васил Левски, който жертва живота си, за да можем днес в България да изповядваме своята православна вяра свободно, без гонения и притеснения".

От НФСБ продължават да настояват за разговор с патриарх Неофит по темата. По думите им църквата неведнъж е откликвала на молбите и духовните потребности на миряните. "Храбри свещенослужители рискуваха не само сана си, но и свободата и дори живота си, за да поведат борбата за независимостта на БПЦ, на която се радваме днес. И благодарение на която вие, уважаеми архиереи, имате високата отговорност да водите БПЦ", заявяват от партията на Симеонов.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?